Cei 50 de elevi programatori sunt din Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea, Salonta, Timisoara, Dumbravita, Giroc, judetul Timis, si Targu-Mures, fiind instruiti gratuit de catre specialisti din domeniul IT in cluburi CoderDojo din tara.
Copiii si tinerii cu varste cuprinse intre 7 si 17 ani au participat, in 17 iunie, la competitia CoderDojo Coolest Projects Awards 2017, organizata la Dublin, Irlanda.
In total, peste 1.400 de elevi programatori, inscrisi in cluburi CoderDojo din 17 tari, au participat la competitie cu 700 de proiecte din domeniul IT, iar delegatia Romaniei s-a intors cu 40% din premii.
Radu Ticiu, presedintele Asociatiei Banat IT si coordonatorul CoderDojo-urilor din zona metropolitana Timisoara, a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca "orasul de pe Bega' participa pentru a patra oara la competitia de programare desfasurata la Dublin.
"Este o competitie si o intalnire a tinerilor si copiilor activi in reteaua CoderDojo-urilor globala. Ne-am intors cu o foarte mare parte din premii, undeva la 40% din premii au fost incarcate in avioanele care au venit spre Romania. Crestem constant in ceea ce priveste performantele obtinute de copii. Practic, ii expunem unui mediu global, vad care sunt evolutiile globale si sper ca ajung sa-si dea seama ca pot sa faca de acasa, in Romania, sa practice o meserie care le place. Vorbim de oameni extrem de bine platiti in aceasta zona a IT-ului, de care e mare nevoie. Noi lucram cu copii care sunt manati de entuziam, de curiozitate, de dorinta de a inova si mai putin de dorinta de a gasi un loc caldut de munca. Asta ii ajuta sa fie mult mai creativi si dornici sa investeasca timp si energie ca sa invete. in foarte multe cazuri, copiii de clasa a X-a care invata in mod regulat programare la CoderDojo concureaza de la egal la egal cu studentii de anii doi, trei, si de multe ori le cam sufla premiile la competitiile la care se intalnesc", a explicat Radu Ticiu.
Printre premiantii la competitia CoderDojo Coolest Projects Awards 2017 se numara Laura Chirila si Sergiu Micorici, din Timisoara, care au castigat categoria Hardware, subcategoria peste 14 ani, cu proiectul MindRobot, respectiv un robot care poate fi controlat cu puterea mintii.
"Proiectul meu este un robot controlat cu ajutorul unui senzor care capteaza undele cerebrale, iar apoi un program le transforma in miscari ale robotului. Pe scurt, este un robot controlat cu puterea mintii. De asemenea, acesta mai are si o camera care transmite un live stream catre calculator a ceea ce vede robotul si un senzor care ajuta robotul sa evite obstacolele din calea sa. in viitor, as vrea sa implementez acest senzor pe un scaun pentru oamenii cu dizabilitati, pentru a-i ajuta sa se miste mai usor", a declarat Laura Chirila, de 14 ani, inscrisa la scoala Gimnaziala Nr. 7 din Timisoara.
De asemenea, Mircea serbanescu, David Babescu si Dariana Dorin, din Timisoara, au castigat categoria Hardware, subcategoria sub 14 ani, cu proiectul Blind Helper. Este vorba, de fapt, de un dispozitiv care-i ajuta pe oamenii nevazatori sa evite obstacolele, dar si care le spune cat este ora.
"Este un controler si tu poti sa-i dai comanda sa faca ce vrei tu. El foloseste un senzor pe laser si cu cat te apropii mai tare de el, cu atat dispozitivul va bazai mai tare. Pe langa senzorul cu laser, mai are doi senzori ultrasonici. Daca ma apropii de un obiect cu picioarele, datorita celor doi senzori amplasati pe picioare, dispozitivul va bazai, dar cu alta frecventa. Cealalta parte a proiectului are un senzor de proximitate, o placa care vorbeste si un ceas. Daca eu imi pun mana in fata senzorului de proximitate, atunci placa ii va spune purtatorului cat este ceasul. Ne-am dorit sa cream un dispozitiv care-i ajuta pe oamenii care nu vad sa ocoleasca obstacole si sa mearga mai usor, iar cu partea care spune cat e ceasul am vrut sa o folosim ca un ajutor, sa le spunem oamenilor care nu vad cat este ceasul, pentru ca ei n-au de unde sa stie, doar daca intreaba pe altcineva", a detaliat Mircea Serbanescu, de 12 ani, inscris la scoala Gimnaziala Nr. 6 din Timisoara.
In cadrul unor astfel de cluburi CoderDojo, liceeni, studenti, angajati sau antreprenori din domeniul IT invata gratuit copii si tineri cu varste intre 7 si 17 ani despre tehnologii diverse, cum sa creeze jocuri, aplicatii pentru telefoane mobile, pagini web, programe si solutii web, implementari din zona hardware si robotica. Astfel, activitatea de la CoderDojo ii transforma pe copii din simpli utilizatori de tehnologie in creatori din zona digitala.
In Romania, activitatile CoderDojo au loc din toamna anului 2012, ajungand sa se desfasoare in 38 de locatii, implicand un grup de peste 150 de mentori care lucreaza in sedinte saptamanale cu aproape 500 de copii.
Zona Metropolitana Timisoara are cea mai densa retea de cluburi CoderDojo din Europa. Reteaua a fost creata in anul 2013 si a ajuns la 17 astfel de cluburi. 13 functioneaza in Timisoara, iar patru in Dumbravita, Mosnita, Giroc si Sacalaz.