De ce este important sa incepem educatia despre alcool de timpuriu?
Consumul de alcool poate afecta dezvoltarea fizica si mentala a copiilor, iar o educatie timpurie le ofera instrumentele necesare pentru a face alegeri sanatoase in viitor. Devine prioritar sa investim in educatia de preventie pentru a nu gestiona ulteori efectele devastatoare in randul tinerilor si adultilor in urma excesului de alcool.
Ce rol joaca scoala in educarea copiilor pentru a nu consuma alcool?
Scoala joaca un rol esential in aceasta privinta si trebuie, in acelasi timp, sa gaseasca o metoda eficienta de a gasi parteneri de incredere in parintii minorilor. In scoala trebuie sa se predea in mod activ si periodic despre riscurile consumului de alcool si sa fie incurajat un mediu scolar sanatos si sigur.
Printre metodele de educare eficienta in aceasta privinta amintim:
Exemplificati in cadrul atelierelor sau cursurilor dedicate prin exemple concrete de persoane care au avut de suferit de pe urma consumului de alcool. Astfel, elevii vor intelege mai bine care sunt riscurile asociate consumului de alcool.
Parintii trebuie sa faca parte din procesul de educatie si au un rol esential in aceasta privinta. Implicarea acestora presupune incredere si respect fata de copii, o comunicare deschisa si un sprijin continuu.
Programa scolara trebuie sa integreze cursuri speciale in care sa fie abordate riscurile si impactul negativ al consumului de alcool.
Evenimentele si programele educationale dedicate, inclusiv prin organizarea de prezentari interactive (nu de tip discurs fara a da ocazia elevilor sa puna intrebari) sunt factori esentiali si care nu pot lipsi din tot ceea ce presupune educatia de preventie a consumului de alcool de catre minori.
O alta masura eficace o reprezinta ateliere practice in cadrul carora elevii isi dezvolta abilitatile de a rezista la presiunea grupului, crescand astfel sansele ca elevii sa faca alegeri sanatoase fara a resimti presiunea grupului si fara a se lasa influentati de aceasta. In cadrul acestor ateliere, elevii pot participa la scenarii simulare in care sunt expusi la situatii sociale care implica presiunea de a consuma alcool. De asemenea, in cadrul acestor intalniri se pot discuta consecintele deciziilor luate.
"Strategia de control are ca scop diminuarea ofertei si cererii de droguri prin stabilirea unor norme si asigurarea indeplinirii lor. Controlul se exercita in general asupra comportamentelor evidente, prin intermediul consolidarii lor si administrarii de pedepse.
Strategia de influenta abordeaza nivelurile cognitive si informationale, actionand prin activitati persuasive, educationale, bazandu-se pe influenta mediilor de comunicare in masa.
Strategia de dezvoltare a competentelor cuprinde activitati de tip educational ce au ca scop dezvoltarea de abilitati si competente astfel incat individul sa poata infrunta diferite situatii de risc fata de consumul de droguri.
Strategia configurarii mediului are ca scop crearea si dezvoltarea de medii care nu faciliteaza consumul de droguri. De exemplu, interzicerea amplasarii punctelor de vanzare a tigarilor si alcoolului in centrele scolare si in imprejurimile acestora duce la limitarea disponibilitatii lor pentru
potentialii clienti noi."
Educatia timpurie si variatele metode de predare, inclusiv atelierele practice, reprezinta cheia formarii unei generatii constiente si responsabile in ceea ce priveste consumul de alcool. Prin colaborarea intre scoli, parinti si comunitate, putem contribui la crearea unui mediu in care copiii pot face alegeri informate si sanatoase.
Alte resurse disponibile: