Organizatia World Vision a realizat un program de cercetare in 11 judete din tara privind nevoia de programe de tip "Scoala dupa scoala", pe un esantion de 830 de parinti.
Cercetarea arata ca
venitul mediu lunar al familiei are valori pana la 2.250 lei/ pe luna in cazul a 78,8 la suta dintre persoanele investigate, iar 31,8 la suta dintre acestea au venituri sub 750 lei/luna/familie, situatia fiind diferita de la un judet la altul.
Mai mult de jumatate din persoanele investigate in judetele Dolj si Vaslui au declarat ca au un venit mediu lunar pe familie de sub 750 lei. In acelasi timp, aproape trei sferturi dintre respondentii din judetele Constanta, Vaslui si Valcea si 94 la suta din Dolj declara venituri sub 1.500 lei/luna/familie. Doar in judetele Bistrita si Hunedoara, 24,5 la suta, respectiv 36 la suta dintre respondenti au declarat venituri de peste 3.000 lei/luna/familie.
Conform studiului, putin peste un sfert din respondenti declara ca in comunitatea din care fac parte exista servicii publice de tip "Scoala dupa Scoala" (SDS) si doar putin peste 10 la suta stiu ca in comunitatea lor exista servicii private de acest fel. Peste jumatate din respondenti afirma ca in comunitatea lor nu exista acest tip de serviciu sau nici macar nu cunosc.
O alta problema identificata se refera la
posibilitatea infiintarii acestor servicii in mediul rural.
"Exista o diferenta semnificativa in privinta resurselor materiale, financiare si umane disponibile la nivelul autoritatilor locale rurale dar si in privinta disponibilitatii financiare ale parintilor pentru sustinerea acestor servicii. Mai mult, analiza pe judete a gradului de acoperire a acestui tip de servicii la nivelul comunitatii, scoate in evidenta ca absenta serviciilor este corelata cu gradul de saracie. Astfel, familiile cu venituri mai mici si in care copiii ar putea beneficia cel mai mult de existenta unui asemenea serviciu au acces mai redus la serviciul SDS. Rata cea mai mare de raspunsuri «nu exista servicii» este inregistrata mai ales in judetele sarace ale tarii, respectiv in judetele in care venitul mediu lunar pe familie este sub 750 lei", se arata in raportul de cercetare.
Initiatorii documentului atrag atentia ca
lipsa acestor programe, publice sau private, este inregistrata mai ales in judetele sarace ale tarii si in mediul rural.
"Lipsa serviciilor este cu atat mai mare cu cat venitul mediu lunar pe familie este mai mic (sub 750 lei/luna/familie). Acoperirea cu servicii «Scoala dupa scoala» este de cinci ori mai mica in rural fata de urban. Numai 11,6 la suta dintre parintii intervievati declara ca au copii inscrisi in programe publice si 5,6 la suta in programe private. Efortul financiar facut de parinti pentru sustinerea copiilor in program, in anul scolar 2012-2013 a fost scazut, in special pentru serviciile publice", se mai arata in studiu.
Astfel, pentru jumatate dintre copiii care frecventeaza servicii publice de tip after school si pentru sub un sfert din cei care au frecventat servicii private, parintii nu au platit nimic, indiferent de venitul mediu al familie.
"Parintii au platit mai mult pentru accesarea serviciilor private fata de cele publice. Astfel, daca cele mai mari sume platite pentru serviciile publice (de doar 7,3 la suta dintre parinti) nu au depasit 400 de lei/copil/luna, peste jumatate dintre parintii copiilor care au accesat serviciile private au platit peste 400 lei pentru fiecare copil pe luna. Doar 18,9 la suta dintre serviciile furnizate in regim privat sunt acoperite de organizatii neguvernamentale in parteneriat cu sectorul public, in timp ce restul de 81,1 la suta functioneaza in regim de serviciu platit. Costurile pentru un serviciu privat sunt, in unele cazuri, prohibitive si genereaza surse de inegalitate intre copii", reiese aceeasi cercetare.
Alina 27 Feb. 2014 20:07:14
Unul dintre motivele pentru care eu nu-mi trimit copilul la after school, desi mi-as permite fara probleme, este faptul ca nu vreau sa-mi incartiruiesc copilul. Din timpul sau zilnic, doar o parte trebuie dedicata educatiei prin scoala si timpul petrecut la scoala este suficient, in rest fiind necesara educatia extrascolara, prin vizionare de piese de teatru, film, diverse alte cluburi si activitati gen pian, arta etc. Este de preferat ca un copil sa-si petreaca restul timpului de dupa scoala in mediul propriu, nu intr-unul de imprumut. Astfel, daca are cu cine sta acasa, cineva care se poate de ocupa de copil, atat prin joc, cat si prin exercitiu, si care il poate duce la diverse activitati, nu vad rostul unui afterschool. Acestea au devenit o afacere in ultima vreme si majoritatea ofera servicii slabe calitativ.