In Romania, cifrele sunt ingrijoratoare. Numarul bolnavilor de diabet este de aproximativ 2 milioane de persoane, prevalenta bolii fiind de 11,4% in randul persoanelor cu varste intre 20 si 79 de ani (conform Studiului National Privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinich - PREDATORR).
Diabetul este o boala cronica ce apare fie atunci cand pancreasul nu mai produce suficienta insulina, fie cand corpul nostru nu mai poate utiliza insulina produsa in mod eficient. Cea mai frecventa forma a diabetului este diabetul de tip 2, care afecteaza adesea persoanele supraponderale sau cele cu antecedente de diabet in familie.
Simptomele diabetului de tip 2 includ oboseala, stari de greata, tulburari de vedere sau pierdere in greutate. Ele se dezvolta treptat, si pot cauza predisponibilitate la infectii sau complicatii in vindecarea ranilor.
Chiar daca mostenirea genetica are impact in aparitia diabetului de tip 2, exista numeroase metode prin care boala poate fi prevenita, majoritatea legate de stilul de viata. Iata cinci pe care toata lumea ar trebui sa le cunoasca si sa le urmeze:
1. Reducerea consumului de carbohidrati si zaharuri – mancarurile bogate in carbohidrati si zaharuri cresc nivelul de zahar din sange, precum si pe cel al insulinei. Conform studiilor specializate, persoanele care consuma astfel de mancaruri prezinta un risc de imbolnavire cu 40% mai crescut.
2. Activitatea fizica – exercitiile de aerobic, antrenamentele de forta sau chiar mersul pe jos in mod regulat ajuta la mentinerea greutatii si la pastrearea unui nivel de insulina echilibrat. Astfel, riscul ca prediabetul sa devina diabet de tip 2 este redus.
3. Renunta la fumat – consumul de tutun creste riscul de aparitie a diabetului cu cel putin 44%, chiar si in cazul fumatorilor pasivi. Atunci cand renunti la fumat, riscul scade la 13% doar in primii cinci ani.
4. Asigura-te ca dormi cat trebuie – atunci cand dormi mai putin de 6 ore in mod regulat, riscul de aparitie a bolii este de 2 ori mai mare, spun medicii. La fel si in cazul celor care dorm mai mult de 8 ore. Astfel, organismul nostru este dezechilibrat si intampina dificultati in reglarea glicemiei.
5. Controlul de rutina – analizele de sange uzuale sunt recomandate cel putin o data pe an, pentru a monitoriza si diagnostica eventuale modificari in nivelul de zahar din sange. Acest lucru este esential in prevenirea bolii, deoarece simptomele diabetului nu sunt intotdeauna resimtite in exterior, deci nu pot fi identificate.
Un plan de asigurare medicala privata iti poate asigura acces gratuit in clinicile private din Romania pentru serviciile medicale necesare pentru preventia diabetului, dar si in caz de imbolnavire.
Cu ajutorul unei polite de
asigurare de sanatate bine pusa la punct, vei putea reduce pana la 100% timpul de asteptare in clinicile de stat, precum si costurile ridicate ale unor servicii medicale de calitate.
Mai mult decat atat, daca alegi un plan de
asigurare internationala de sanatate, ai acces la servicii medicale de preventie, tratament sau interventii de urgenta chiar si in afara tarii, in orice clinica din lume.
In functie de caz, limita de acoperire poate ajunge si la 3 milioane de euro/an.
-
Consultatii medicale de rutina
-
Analize si investigatii
-
Diagnosticare si tratament pentru diabet
-
Spitalizare
-
Interventii chirurgicale
-
Terapie recuperatorie
-
Medici specialisti
-
Analize complete si teste de laborator
-
Preventie, diagnosticare si tratament pentru cancer