Iata cateva lucruri pe care nu ar trebui sa le faci, pentru ca cel mic sa se dezvolte armonios:
1. Nu ii lauda sau ironiza trasaturile fizice prea mult
Daca ii lauzi foarte mult trasaturile fizice, copilul poate creste cu impresia ca cel mai important lucru este sa fie frumos si poate sa puna accent pe acest aspect mai mult decat pe celelalte. De asemenea, exista riscul sa se compare prea des cu cei din jur.
La pol opus, nici ironia in legatura cu un aspect fizic mai putin placut, luarea mai in gluma sau mai in serios a acestuia nu este indicata. Daca asta se intampla des, il poate face, in timp, sa se desconsidere si sa isi dezvolte o stima de sine destul de scazuta.
2. Nu astepta ceva in schimb
O greseala foarte mare pe care o fac parintii este sa astepte ceva in schimb. Se bizuie inconstient pe credinta ca daca ii dau totul, trebuie sa dea si copilul ceva la schimb. Asteptarile s-au nascut in timp si se proiecteaza si pe ceilalti oameni din jur. Acestea pornesc de la impresia gresita ca trebuie sa faca lucrurile intr-un anumit fel.
Aceste asteptari sunt receptate negativ de sensibilitatea copilului tau, si vor crea niste presiuni foarte mari, care il pot face nefericit. De asemenea, el poate ajunge sa creada ca pentru a fi iubit trebuie sa implineasca niste asteptari. Sau, la polul opus, poate crede ca alti oameni trebuie sa faca neaparat anumite lucruri pentru a-i arata ca il iubesc.
3. Nu crede ca ai intotdeauna dreptate
Parintii nu sunt infailibili, nimeni nu este. O educatie buna nu inseamna o educatie fara greseli, iar totul este sa iti dai seama de ele si sa incerci sa gasesti solutii.
Daca tu vei trai mereu cu credinta ca ai dreptate in tot ceea ce spui si faci, nu vei mai avea deschiderea sa il asculti pe celalalt, inclusiv pe copilul tau, pentru a vedea daca are dreptate sau pur si simplu pentru a sti ce simte. O mai buna filosofie de viata pe care ai nevoie sa o inveti este aceea ca oricine te poate invata la un moment dat ceva, chiar si copilul tau.
4. Nu te grabi
Societatea de astazi cu tot ce inseamna ea, mancare pe fuga, citit pe fuga, vorbit la telefon pe fuga, vorbit cu copilul pe fuga, te poate influenta negativ si in ceea ce priveste educatia copilului tau. Astfel, poti deveni un om care cauta sa faca cat mai multe lucruri in cat mai putin timp, ceea ce presupune riscul de a le face superficial.
Mai ales atunci cand este vorba de a vorbi cu copilul tau, de a-l asculta, ia-ti timp. Pune pe locul doi orice alte activitati si stai cu copilul tau. Lasa-l sa iti povesteasca, asculta cu inima deschisa, si apoi, daca simti, spune-i ce crezi tu, dar fara sa ii dai lectii sau sa ii tii morala.
Una dintre greselile des intalnite este aceea de a trage concluzii mult prea repede.
5. Nu compensa cu altceva timpul petrecut cu el
Sa nu crezi ca poti compensa timpul pe care nu il petreci cu el, cu cadouri sau alte surprize. Copilul tau are nevoie de tine, de prezenta ta, de cuvintele tale, de afectiunea ta, de mangaierile tale, si mai putin de niste obiecte fara viata.
Stabileste-ti ca cel putin o ora pe zi sa o dedici numai copilului tau, timp in care va puteti planifica activitatile: discutii, teme impreuna, practicarea unui sport.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Moș Pavel 05 Dec. 2017 12:44:30
Corect este ?Tu vei sti mai bine? și nu ?Tu vei stii mai bine?.