Profesorii romani au un venit mediu de doar 1,3 ori peste salariul mediu pe economie, de 350 de euro net pe luna si se afla la coada clasamentului tinand cont de remuneratia lunara a cadrelor didactice din celelalte state europene.
Veniturile medii ale profesorilor vecini din Bulgaria sunt de aproximativ 1,6 ori mai mari decat salariul mediu pe economie, iar cele ale profesorilor din Polonia, de circa 2,5 ori, potrivit calculelor ZF pe baza raportului Teacher and School Heads Salaries and Allowences in Europe 2012-2013, realizat de reteaua de informare si comunicare The Eurydice Network din cadrul Comisiei Europene.
"Cei care sunt la guvernare nu gandesc decat in paradigma ciclurilor electorale. Cum o reforma in educatie incepe sa aiba efecte abia in minimum sase ani, este neinteresant pentru ei sa aloce mai multi bani unui sistem cu reactie lenta la schimbare. Desi se spune ca educatiei trebuie sa i se acorde 6% din PIB, niciodata bugetul Ministerului Educatiei nu a avut aceasta pondere. Nu exista respect pentru educatie si semnatura pe care toate partidele au pus-o in 2007 pe un pact national are valoare zero pentru guvernanti", sustine Mircea Miclea, fost ministru al educatiei in perioada 2004-2005 si, in prezent, profesor de psihologie in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.
Educatia a primit in 2013 un buget de peste 20 de miliarde de lei, aproximativ 4,6 miliarde de euro, ceea ce inseamna mai putin de 3,5% din PIB, potrivit Ministerului de Finante.
Desi salariul mediu primit de un profesor roman depaseste venitul mediu pe economie, acesta este departe de valoarea salariului primit de cei care intra in invatamant ca debutanti sau care au o experienta in domeniu de doar cativa ani.