Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a anuntat ca examenul de
definitivat in invatamant poate fi sustinut si dupa trei incercari succesive, cu conditia ca profesorii in cauza sa faca practica pedagogica timp de un an si sa achite o taxa.
"In ceea ce priveste invatamantul preuniversitar, (…) venim in intampinarea unui segment foarte important de (…) profesori care ne-au semnalat faptul ca in momentul de fata modul in care este organizat definitivatul impiedica pe unii dintre acestia sa-si dezvolte o cariera. In esenta, pana acum un candidat putea sa sustina doar de maximum trei ori examenul de definitivat.
Prin masura pe care am adoptat-o astazi dam posibilitatea celor care nu au reusit dupa trei incercari succesive sa obtina definitivatul sa continue sa isi dezvolte cariera lor profesionala intr-o a patra incercare sau in mai multe incercari, dar cu conditia ca, dupa cea de-a treia incercare nereusita, sa intervina o perioada de cel putin un an in care sa faca o practica pedagogica la clasa. Adica nu poate sa treaca direct sa sustina o a patra proba de examen, daca nu a facut aceasta practica pedagogica. De asemenea, de la cea de-a patra incercare este nevoie sa se plateasca si o taxa care va fi fixata de Ministerul Educatiei", a explicat ministrul Educatiei.
Noile reglementari au fost introduse printr-o ordonanta de urgenta care aduce mai multe modificari la Legea Educatiei Nationale. Actul normativ reglementeaza si forma de echivalare a gradului didactic I pentru personalul didactic care a obtinut titlul stiintific de doctor in domeniul in care poate fi incadrat sau in domeniul stiintelor educatiei si care indeplineste cumulativ conditiile de formare initiala si conditiile de vechime la catedra, de minimum patru ani de la obtinerea definitivarii in invatamant.