Maria Grapini, Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism a anuntat semnarea un protocol cu ministrul Educatiei, Remus Pricopie, in baza caruia va scadea cifra de scolarizare pentru studiile superioare la invatamant de stat si va creste cifra de scolarizare pentru scolile de meserii.
Aceasta decizie va veni in detrimentul elevilor care se afla in prezent in invatamantul primar, gimnazial sau liceal, deoarece le va reduce drastic sansele de a intra la o facultate de stat, pe un loc bugetat. Masura, dimpotriva, ii va incuraja sa mearga pe calea scolilor de meserii.
"Am facut un protocol cu ministrul Educatiei sa scadem cifra de scolarizare pe studii superioare. Vorbesc de cifra de scolarizare la stat, unde banii sunt de la buget, ce fac universitatile private, ca parintele vrea sa-l trimita acolo sa aiba o diploma sa stea cu ea pe raft, e problema lui, dar banii de la buget ma intereseaza, cum se gestioneaza si atunci am facut un protocol cu domnul ministru Pricopie", a declarat Maria Grapini.
Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism a explicat ca trebuie sa scada cifra de scolarizare pentru studiile superioare acolo unde nu exista corespondent in piata muncii si ca trebuie dezvoltat si invatamantul dual, care imbina teoria cu practica.
"Ministerul Educatiei sa scada treptat cifra de scolarizare, ca daca n-ai corespondent in piata muncii nu mai scolarizezi la studii superioare si sa creasca cifra de scolarizare la scolile de meserii. Am crescut in acest an, daca verificati, fata de anul trecut si anii din urma, cifra de scolarizare in scolile de meserii, dar am inceput sa infiintam invatamantul dual dupa modelul german si austriac si continuam pentru ca in bazinele de industrie, unde avem cea mai mare nevoie de meserii, invatamantul dual rezolva cel mai bine problema. Adica, cu acea practica si teorie cum era pe vremea cand eram eu inginer tehnolog, deci exista acest invatamant dual", a conchis Grapini.
Este adevarat ca prea multa teorie fara practica nu inseamna nimic, insa masura luata de cele doua institutii nu a fost primita cu prea mare deschidere de elevi si parinti, care isi doresc sa se mandreasca cu diploma de absolvire a unei facultati renumite si nu cu a unei scolii de meserii. Credeti ca aceasta decizie este favorabila sau nu pentru elevii din invatamantul preuniversitar?