"Avand in vedere situatia creata de evenimentul de la Scoala gimnaziala 'Maria Rosetti' (fosta Scoala Generala nr. 10) din Bucuresti, dar si luarile de pozitie pe acest subiect, Federatia Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret' considera ca este nevoie de o dezbatere la nivel national privind rolul angajatului din unitatea de invatamant si necesitatea inscrierii in noua Constitutie a principiului gratuitatii invatamantului de stat. Cu toate ca articolul 32 alin. (4) din Constitutia Romaniei prevede ca 'invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii, atat cadrele didactice, cat si parintii 'cotizeaza' prin diferite metode la 'bunastarea' sistemului'', se arata in scrisoarea deschisa.
In plus, reprezentantii FSE considera ca este nevoie de o dezbatere publica nationala si pe articole privind Educatia. "
Cu toate ca de vreo 10 ani un articol din Legea Educatiei Nationale prevede ca invatamantului i se aloca anual minim 6% din PIB, niciun Guvern nu a alocat acest procent pentru scoala romaneasca. Tocmai de aceea, in contextul discutiilor privind noua Constitutie, este nevoie de o dezbatere publica nationala si pe articole privind Educatia. In cadrul acesteia, liderii partidelor, indiferent de coloratura si orientare, trebuie sa spuna deschis daca mai sustin sau nu ca invatamantul obligatoriu sa fie gratuit", se mai spune in scrisoare.
Inspectoratul General al Politiei Romane a dat publicitatii, recent, un studiu potrivit caruia peste 70% din scoli nu au asigurate servicii de paza, consecinta directa a disponibilizarilor majore care au avut loc in ultimii 10 ani in sistem, dar si a blocarii posturilor vacante.
"Profesorul de serviciu nu poate opri patrunderea unor persoane rau intentionate in spatiile scolare si nici manifestarile de violenta fizica de grup. Aceste lucruri cad in sarcina personalului specializat si angajat in acest scop. Daca scoala a fost obligata sa reduca paza specializata la programul de noapte, cine plateste pentru a asigura paza in timpul zilei? Sau ne vom autolinisti accentuand responsabilitatea dirigintilor si a profesorilor de serviciu?", adauga membrii FSE.
Federatia "Spiru Haret" sustine ca Ministerul Educatiei Nationale si inspectoratele scolare trebuie sa acorde consiliere de specialitate unitatilor de invatamant, in vederea elaborarii regulamentelor interne.
"Nu in ultimul rand, este obligatorie alocarea resurselor financiare necesare desfasurarii in conditii optime a intregii activitati de la nivelul unitatilor de invatamant, astfel incat contributiile financiare ale salariatilor si parintilor sa fie excluse", a subliniat presedintele Federatiei "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor.