"Ne gandim la un proiect si cred ca vom avea aici sprijinul dumneavoastra (institutiile din domeniul bancar, n.r.), legat de 'school banking'. Am discutat cu partenerii internationali despre acest proiect si ne-am dat seama ca nu este atat de simplu", spune ministrul Educatiei.
Ministrul Educatiei a precizat ca acest proiect va ajuta nu doar copiii cu acces la resurse, ci mai ales pe cei care nu au acest acces.
Exista un procent de elevi pentru care ideea de a avea un card si instrumente financiare poate fi realitate. Sigur, in limitele legii si in toate conditionarile existente. Cineva poate pune niste bani pe un card, cardul respectiv are o anumita semnificatie pentru economisire si pentru utilizare. Dar ce se intampla cu 70-80% dintre elevi care nu au aceasta posibilitate? Aici ne gandim impreuna la un proiect de tipul 'Ajuta un prieten', in care elevii din scoli publice sau private cu mai multe resurse sa poata avea un prieten dintr-o scoala rurala, dintr-o zona in care care nu are resursele potrivite.
Sunt convins ca putem lucra impreuna sa facem din poveste realitate si ar putea sa aiba un impact destul de mare, nu asupra copiilor care au acces la resurse, ci mai ales asupra celor nu au acest acces. Sigur, aici vor fi elevi, studenti, voluntari care vor vrea sa adopte un prieten. Mesajul este unul de suflet", a subliniat Curaj.
Potrivit ministrului Adrian Curaj, cultura financiara trebuie dezvoltata inca de la o varsta frageda, iar, la ora actuala, numai la nivelul scolii generale, peste 30.000 de elevi au optat, in acest sens, pentru materia optionala "Educatie financiara".
"Vorbim despre doua lucruri care se leaga foarte bine - educatie financiara si bani. Vom face totul pentru ca elevii nostri si profesorii lor sa aiba acces la informatii, sa fie parte a demersurilor in sensul dezvoltarii unei culturi financiare, care se construieste greu, si vedem in jur unde duce lipsa ei. Rolul scolii este acela de a pune in echilibru a fi si a sti, si de a forma cetateni care, mai tarziu, sa aiba capacitatea sa inteleaga si sa ia deciziile potrivite si informate. Din punctul acesta de vedere, educatia financiara in scoli este extrem de importanta.
Daca nu investim in a educa financiar, costurile sunt prea mari ca sa ni le putem permite. Avem peste 30.000 de elevi din scoala generala care au decis ca optional Educatia financiara si vorbim aici despre elevi din scoala primara. Cu cat inteleg mai devreme lucrurile la baza au sansa ca ei, pe de o parte, sa inteleaga si au sanse sa discute in familiile lor. Faptul ca atat de multi elevi au optat pentru optionalul de Educatie financiara este un mesaj bun pentru mine", a spus ministrul Educatiei.