CNE si Asociatia Elevilor din Constanta considera ca sunt ilegale prevederile care stabilesc ca in cazul elevilor minori, parintii sunt cei care aleg daca ii vor inscrie sau nu la ora de religie, dar le aleg si confesiunea religioasa.
"Conform dispozitiilor Codului Civil, precum si conform art. 30 din Legea 272/2004, minorul care a implinit varsta de 14 ani are dreptul de a-si alege confesiunea religioasa. Acesta este indreptatit si in acelasi timp competent sa decida daca doreste sa frecventeze ora de religie. Mai mult, obligatia de a participa la procesele unui act religios fara vointa proprie reprezinta o infractiune.
Consideram necesara respectarea dreptului la constiinta si libertate de adeziune a minorului cu capacitate de exercitiu restransa, astfel, condamnam faptul ca elevii intre 14 si 18 ani nu au posibilitatea de a alege singuri daca doresc sau nu sa participe la ora de religie", transmit reprezentantii elevilor intr-un comunicat de presa.
In plus, pe parcursul celor 12 ani de studiu sau pe durata celor patru ani ai unui ciclu scolar - fie el primar, gimnazial sau liceal, elevii isi pot modifica optiunile privind participarea sau retragerea de la ora de religie.
"Ne exprimam in acelasi timp ingrijorarea asupra faptului ca se dorestes sa se interpreteze in mod abuziv Metodologia si astfel nu se ia in considerare ca optiunile unui elev care pe parcursul celor 12 ani de studiu se dezvolta continuu si se pot modifica in timp.
Amintim presiunile imense facute de catre unii directori, diriginti si profesori de religie pentru ca elevii sa se inscrie la ora si faptul ca acestia isi mentin optiunile pana la o decizie contrara devine un alt subiect prin care se faciliteaza nefrecventarea orei. Militam pentru dreptul elevului de a decide daca doreste sau nu sa participe la ora de religie, iar faptul ca parintii/elevii trebuie sa depuna o cerere in fiecare an reprezinta, pana la urma, o confirmare a dorintei de a participa. Aceasta actiune nu este niciun impediment", subliniaza reprezentantii elevilor.
Presedintele CNE arata de asemenea ca elevii de 14 ani ar trebui sa poata alege singuri daca participa sau se retrag de la ora de religie si acuza mai multe suspiciuni pe care reprezentantii Patriarhiei le-ar fi facut pentru a convinge mai multi elevi sa se inscrie la disciplina religie.
"Precum am mentionat de multe ori, sustinem in intregime ca este dreptul elevilor de a participa la ora de religie, la fel cum e dreptul elevilor de a refuza, iar 14 ani este o varsta la care, si moral si legal, au competenta de a decide daca vor sa urmeze cursurile sau nu. In acelasi timp, dorinta Patriarhiei de a interpreta ca inscrierile au finalitate in clasa a XII-a demonstreaza ca exista suspiciuni rezonabile ca s-au facut presiuni pentru ca elevii sa se inscrie la ora de religie, iar continuarea deciziei din clasa I pana in clasa a XII-a face ca retragerea sa fie mult mai greoaie, din cauza acelorasi presiuni. Atat timp cat parintii/elevii vor ca elevii sa frecventeze religia si in anul urmator scolar, nu credem ca este o problema in a depune acea cerere, mai mult, este dovada ca ei adera in continuare la aceleasi principii religioase de care au dat dovada si in trecut", a afirmat Horia-Serban Onita.
Ion Radu 18 Oct. 2015 16:46:16
Vi s-a oferit alternativa: Educatie sexuala!?? - poate va place mai mult ca pustoaicele de 14-15 ani sa va sporeassca natalitatea cu copiii din flori!??? Alegeti!