Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
De Portal Invatamant la 13 Iul. 2021 |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Analfabetismul functional este o problema extrem de raspandita in Romania, chiar si printre elevi. Din pacate, invatamantul romanesc pune foarte mult accent pe partea de predare a disciplinelor, fara a testa cat de multa informatie cei mici sunt capabili sa inteleaga. In astfel de situatii, testele de literatie pot fi de mare folos atat invatatorilor si profesorilor, cat si parintilor.
Aceste teste masoara competentele de literatie ale unei persoane. Mai precis, astfel de competente se refera la capacitatile de citire si intelegere ale unui text si de a forma o opinie in legatura cu informatiile prezentate. De asemenea, competentele de literatie constau si in capacitatea de a exprima aceasta opinie, atat oral cat si in scris, si de a folosi noile cunostinte intr-un context practic.
In timpul scolii, elevii sunt supusi unui proces de alfabetizare, in care acestia sunt invatati sa scrie si sa citeasca. Totusi, acest proces incepe de la varste mult mai fragede, cand micutii invata sa vorbeasca, sa comunice cu parintii lor si sa interpreteze diferite forme si simboluri.
Din pacate, in perioada scolii, copiilor le sunt oferite informatii fara a se masura cat acestia sunt capabili sa inteleaga. Din pacate, testele pentru aceste competente de literatie nu sunt utilizate in cadrul sistemului de invatamant, lucru care contribuie la dezvoltarea analfabetismului functional.
Aceste teste sunt destinate elevilor din clasele I - VIII pentru a masura gradul lor de alfabetizare si competentele de intelegere a textului si de exprimare a ideilor. Testele vor evalua primele doua niveluri de literatie, cel de baza si cel functional.
Primul nivel este asociat cu gradul de cunoastere a literelor si capacitatea de citire, iar cel de-al doilea intelegerea textelor si a informatiilor transmise oral si folosirea lor in mod practic, pentru integrarea in societate.
Astfel de teste pot contribui la scaderea gradului de analfabetism functional din scoli. Daca profesorii ar avea acces la astfel de informatii despre elevii sai, ar putea gasi metode de a-si imbunatati stilul de predare sau ar opta pentru solutii de a-i ajuta pe copii sa inteleaga mai usor informatiile prezentate.
Chiar daca astfel de teste nu sunt disponibile momentan in scoli, poti testa chiar tu nivelul de alfabetizare al copilului tau printr-un test de literatie gratuit. Cu ajutorul acestuia, vei descoperi daca micutul are nevoie de ajutor. Daca rezultatele nu sunt tocmai incurajatoare, poti discuta cu profesorii sai pentru a gasi impreuna cele mai bune metode pentru a-i stimula celui mic capacitatile de intelegere.
Acestia pot incerca o noua abordare la clasa sau pot recomanda diferite activitati pe care sa le incercati acasa. Asa cum am mentionat mai sus, procesul de alfabetizare a unui copil incepe in familie, inca de la o varsta frageda. Chiar si dupa ce acesta a invatat sa scrie si sa citeasca, exista multe solutii la care poti apela pentru a-l stimula intelectual si a-l ajuta sa inteleaga mai usor informatiile scrise si vorbite.
Testele de literatie sunt o metoda excelenta prin care se pot identifica din timp acei copii care au mici probleme de intelegere si de exprimare a propriilor idei. Cu ajutorul acestora, se poate interveni atat la scoala, cat si acasa, pentru a-i ajuta pe cei mici sa depaseasca aceste greutati si sa isi poata folosi cunostintele in scop practic.