Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
De Portal Invatamant la 19 Aug. 2020 |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Scoala urmeaza sa inceapa in cateva saptamani, fie ca vorbim despre scoala online sau despre prezenta fizica in clase, asa ca este (deja) momentul sa ne pregatim. Rechizite, hainute, ghiozdane, tot ce are nevoie un scolar vor fi "vanate" in magazine in urmatoarele zile, mai ales pentru ca este perioada ofertelor. De aceea am facut mai jos o lista de rechizite de la care ar fi bine sa porniti atunci cand incepeti cumparaturile pentru scoala.
In primul rand, nu uitati ca rechizitele unui scolar trebuie sa serveasca scopului pentru care sunt cumparate, si anume sa il ajute la scoala. De aceea e bine sa le alegem dupa calitatea sau functionalitatea lor si mai putin dupa ce personaj de desene animate au lipite pe ele. Evident, copiii vor fi atrasi de "frumusetea" produselor, asa ca daca reusim sa pastram un echilibru intre cum arata si la ce ne foloseste ne putem declara satisfacuti. Cu siguranta nu va fi cazul la multe dintre alegeri, dar macar sa incercam :).
Care ar fi, asadar, o lista de rechizite necesare pentru startul scolii? Indiferent ca se va invata online, sau in banci, un scolar ar trebui sa aiba:
- Ghiozdan;
- Penar;
- Creioane grafice, ascutitoare, radiera;
- Stilou;
- Creioane colorate, carioci, evidentiatoare, pixuri colorate;
- Pensule de diferite marimi, acuarele, pahar special de pictura;
- Bloc mic de desen pentru clasele primare sau bloc mare de desen pentru copiii din gimnaziu;
- Rigla de 30 cm din plastic sau lemn;
- Caiete de geografie, biologie, muzica pentru copii din clasele unde se studiaza aceste discipline;
- Caiete de matematica si dictando pentru cei din clasele a treia, a patra si mai mari;
- Lipici in tub pentru copii mici;
- Foarfeca, cu varf rotunjit, pentru copiii din clasele primare;
- Etichete simple;
- Mapa cu elastic, o mapa de carton;
- Hartie colorata, cei mai multi invatatori prefera sa nu fie glasata si fara forme desenate pe spate;
- Batiste si pungi pentru pachetelul cu mancare, de plastic sau hartie;
- Trusa de geometrie pentru elevii de gimnaziu;
- Agrafe, perforator si capsator.
Atentie: pretul nu trebuie sa fie singurul criteriu de alegere. Chiar daca pe fiecare dintre noi ne bucura oricand un pret cat mai avantajos, acesta nu ar trebui sa fie singurul motiv pentru care il cumparam. Rechizitele foarte ieftine pot fi si foarte proaste si pot pune in pericol sanatatea copiilor. Ideal este sa gasim variante calitative la preturi "normale". In brosura Pepco spre exemplu, avem ghiozdan 3d (cu personaje Disney, evident) la doar 15 lei, dar si rucsac pentru adolescenti la 70 de lei, sau penar 3d la 15 lei. Poate le facem celor mici (ori mai mari) o placere si la cumparam o agenda cu paiete, dar atunci cand alegem stiloul cu care urmeaza sa scrie nu este cazul sa facem rabat la calitate.
Pentru a evita "discutiile" in contradictoriu, cea mai buna strategie este sa mergem impreuna cu "beneficiarii" la cumparaturi. Astfel, dupa ce am facut o lista in prealabil si stim ce ne trebuie, odata ajunsi in Pepco Pepco putem sa mai "negociem" ce tip ce caiet luam, ce culoare sa aiba ghiozdanul sau ce model de etichete ne trebuie. Astfel, daca le-a ales chiar el, copilul va fi mult mai atras sa le foloseasca. Sa nu uitam ca ei vor fi cei care vor folosi timp de un an, sau mult, acel ghiozdan, penar sau set de pictura, asa ca ar fi bine sa le dam ocazia sa aiba un cuvant de spus.
Foarte important este ca, inainte de a incepe sesiunea de shopping pentru noi rechizite, sa facem un "inventar" a rechizitelor pe care le mai avem, inca, acasa. (Asta daca nu o luam de la zero cu ...clasa 0, evident). Este foarte posibil ca unele dintre rechizitele ramase de anul trecut sa fie in continuare folositoare si in noul an scolar. In principiu pot fi pastrate si refolosite o multime de instrumente de scris, caiete, articole de pictura si coperti, ceea ce inseamna, in definitiv, o economie in bugetul familiei. Mai ales pentru clasele primare, ar fi bine sa facem aceste cumparaturi dupa ce am vorbit cu "doamna" si ne-am asigurat ca nu exista cerinte "speciale" pentru un anumit tip de rechizite.
Va dorim spor la cumparaturi si un an nou scolar cat mai bun, fie el in banci, fie in fata monitoarelor!