Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
De Portal Invatamant la 24 Sep. 2021 |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
In zilele noastre, luarea in considerare a problemelor de mediu, sociale si etice in contextul activitatilor educative a devenit o necesitate, pentru binele planetei. Responsabilizarea copiilor in acest sens trebuie sa inceapa de la o varsta frageda, iar, pe parcursul copilariei si al adolescentei, ar fi ideal ca parintii si profesorii sa colaboreze pentru dezvoltarea lor. La scoala, o parte dintre activitatile educative utile pot fi incluse in ora de dirigentie.
Aceasta are drept scop, printre altele, sa le ofere elevilor cadrul necesar exersarii cunostintelor si abilitatilor in diferite situatii de viata, legate de sanatate, valori, timp liber, familie, mediu, cariera etc. Sustinute inteligent si abordand subiecte importante si diverse, aceste ore de dirigentie pot sa ii ajute pe cei mai tineri dintre noi sa vada lumea altfel. Iata patru subiecte care ar trebui sa fie abordate la ora de dirigentie.
Valori fundamentale precum compasiunea, empatia, toleranta, munca in echipa si simtul responsabilitatii pot fi invatate prin intermediul voluntariatului. Beneficiile sunt enorme din punct de vedere psihic pentru a-i ajuta sa devina adulti echilibrati, sensibili si responsabili, implicati in comunitatea lor. Voluntariatul este, de asemenea, o modalitate excelenta de a-i ajuta sa iasa din globul lor de sticla, sa aprecieze ceea ce au si sa aiba parte de clipe placute prin crearea de momente fericite pentru altii. Implicarea sociala poate fi esentiala in cazul persoanelor defavorizate: diverse campanii, precum cele initiate de United Way, care ajuta copiii vulnerabili sa mearga la scoala, isi demonstreaza utilitatea in acest sens. Activitatile de voluntariat trebuie sa se potriveasca pasiunilor copiilor si sa fie decise luand in considerare parerile acestora, dar si ale parintilor lor.
Daca exista un subiect pe care scoala il abordeaza prea putin, acesta este relatia omului cu banii, respectiv educatia financiara. In timp ce multe exercitii de matematica se concentreaza pe cumpararea bomboanelor, nu se fac lectii despre valoarea morala a economisirii. Si, totusi, pentru a fi bine pregatit in viata, un copil are nevoie si de educatie financiara. Constientizarea timpurie poate ajuta la instruirea viitoarelor generatii de adulti privind buna gestionare a banilor lor. In fiecare familie, relatia cu banii este diferita si de multe ori subiectul este tabu. Activitatile organizate de diriginte impreuna cu parintii pot oferi instrumentele necesare pentru a deschide un dialog in acest sens.
Nu este nevoie sa asteptati Ziua Mondiala a Mediului, marcata pe 5 iunie, pentru a-i face pe copii constienti de problemele din domeniu si pentru a-i invata o serie de gesturi corecte. Exista o multime de lucruri mici care pot fi facute in fiecare zi pentru a proteja planeta, iar acest tip de educatie trebuie sa fie facuta de la o varsta frageda. Mersul la scoala pe bicicleta, daca traseul este scurt, si trierea deseurilor, economisirea apei si a energiei electrice pot fi subiecte care pot fi abordate in cadrul lectiilor despre protejarea mediului, la fel si diverse dezbateri organizate intre elevi sau discursuri sustinute de specialisti in domeniu.
Exista numeroase forme de rasism si discriminare raspandite in viata de zi cu zi. Actiuni si cuvinte care sunt vazute, auzite si uneori experimentate de copii. Cum pot sa reactioneze cei mici la formele de discriminare si cum pot fi ei protejati daca sunt victime ale acestui fenomen sunt elemente care fac parte din educatia pe care copiii trebuie sa o primeasca atat din partea parintilor, cat si din partea profesorilor, mai ales a dirigintelui. Mecanismele de combatere a discriminarii si rasismului si de sensibilizare privind drepturile copiilor trebuie sa fie invatate de la o varsta frageda, pentru ca cei mici sa devina cetateni informati si responsabili.
Abordand subiecte concrete, precum cele expuse mai sus, chiar daca nu sunt incluse in programa scolara, orele de dirigentie pot deveni instrumente eficiente pentru educarea si sprijinirea maturizarii copiilor si a tinerilor, creand un spatiu de relationare, comunicare, colaborare, dar si de autocunoastere.
Sursa foto: United Way