Candidatilor, responsabililor de sala si profesorilor asistenti li se interzice accesul in sala cu genti, posete, ziare, reviste, carti, caiete, notite sau alte materiale documentare, mijloace electronice, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanta.
Directorul este, practic, managerul institutiei de invatamant si are de indeplinit sarcini suplimentare, comparativ cu ceilalti profesori.
Vedeti aici ce cuprinde
fisa postului unui director.
Metodologie noua
“Sesiunea aceasta vine cu o serie de modificari fata de sesiunea trecuta. Cea mai importanta se refera la faptul ca reprezentantii autoritatilor locale nu mai fac parte din comisiile de concurs, deci nu mai au drept de notare. in schimb, acestia pot participa in calitate de observatori, asa cum este cazul reprezentantilor sindicatelor sau ai parintilor. S-a schimbat si structura subiectelor.
La testul grila s-au eliminat intrebarile care vizau evaluarea aptitudinilor cognitive, iar subiectele vor viza doar cunostinte de legislatie si management educational. Trebuie sa precizam ca inscrierile pentru participarea la concurs nu se mai fac pe platforma electronica, ci direct la sediul Inspectoratului. Ca o parere generala, noua metodologie aduce imbunatatiri, in sensul ca vine si corecteaza toate problemele identificate la nivel national in sesiunea precedenta. Le uram mult succes candidatilor!”, a declarat Dan Gheorghita, inspector scolar general adjunct, conform
obiectivbr.ro.
Reprezentantii autoritatilor locale, “eliminati” din comisiile de concurs
Asa cum preciza sursa citata anterior, prin noua metodologie reprezentantii autoritatilor locale nu mai sunt membri in comisiile de concurs. “Comisia de concurs se constituie in urmatoarea componenta: presedinte - inspector scolar general/inspector scolar general adjunct/inspector scolar; membri - doi inspectori scolari, dintre care cel putin unul poate fi cel care coordoneaza activitatea invatamantului prescolar sau primar si doi directori de la unitati de invatamant prescolar de stat; secretar - inspector scolar/cadru didactic desemnat de inspectoratul scolar”, se arata in document.
Directorii unitatilor de invatamant care vor face parte din comisii vor fi, de regula, directori care au promovat deja concursul in sesiunea anterioara.
La desfasurarea examenului, pentru fiecare comisie de concurs, sunt invitati sa participe in calitate de observatori: cate un reprezentant al organizatiilor sindicale; un reprezentant al parintilor; primarul sau un reprezentant al primarului si un reprezentant al consiliului local din unitatea administrativ teritoriala pe raza careia isi are sediul unitatea de invatamant/presedintele consiliului judetean sau un reprezentant al consiliului judetean, in cazul unitatilor de invatamant special/CJRAE; un reprezentantul al elevilor; reprezentantul organizatiilor patronale judetene afiliate la Confederatia Nationala a Patronatelor, in cazul unitatilor de invatamant care scolarizeaza exclusiv in invatamantul profesional si tehnic.
in metodologie se mai arata ca secretarul comisiei de concurs si observatorii asista la activitatile comisiei, dar nu se implica in examinarea si evaluarea candidatilor. in schimb, observatorii pot face sesizari scrise privind corectitudinea organizarii si desfasurarii concursului.
Fara teste cognitive
Daca in sesiunea trecuta, candidatilor le-au fost testate aptitudinile cognitive prin intrebari de genul “Atunci cand conduce o masina, o persoana are nevoie mai ales de ...?” sau “Magarul intotdeauna are ...?”, noua legislatie elimina complet din structura subiectelor acest tip de itemi.
Concursul va cuprinde tot trei probe, la fel ca in sesiunea precedenta: proba scrisa - test grila, proba de analiza a CV-ului si interviul.
Proba scrisa consta in rezolvarea unui test-grila, in cadrul caruia se evalueaza in proportie de 50% cunostinte privind legislatia specifica domeniului invatamant preuniversitar si in proportie de 50% cunostinte privind managementul educational.
Aceasta nu este singura noutate la proba scrisa. Sesiunea aceasta, testul grila este diferentiat pentru candidatii inscrisi in vederea ocuparii unei functii de conducere din unitati de invatamant prescolar, respectiv pentru candidatii inscrisi in vederea ocuparii unei functii de conducere din celelalte unitati de invatamant.
La proba de analiza a CV-ului, dascalii vor fi evaluati pe baza criteriilor si punctajelor prevazute in metodologie. Cea de-a treia proba, interviul, presupune sustinerea de catre candidati a ofertei manageriale, precum si cunostinte privind legislatia specifica domeniului invatamant preuniversitar raportata strict la specificul si nivelul unitatii de invatamant.
“La proba de interviu, membrii comisiei pot interveni cu intrebari, ceea ce atrage dupa sine majorarea sau micsorarea notei candidatului respectiv. Schimbari sunt si la proba de CV, grila de punctaj fiind putin modificata, venind astfel in sprijinul candidatului”, a precizat inspectorul scolar general adjunct.
Pentru fiecare proba de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a fiecarei probe este de 35 de puncte. Sunt declarati “admisi” candidatii care au obtinut un punctaj de cel putin 35 de puncte pentru fiecare proba si, din media celor trei probe, un punctaj total de cel putin 105 puncte. Toate probele sunt obligatorii.
Important de retinut ca nu se admit diferente de punctaj intre membrii comisiei la evaluarea probei scrise si a CV-ului, iar la interviu nu se admit diferente mai mari de 1 punct intre membrii comisiei.
“Si in aceasta sesiune candidatii se pot inscrie pentru ocuparea functiei de director din mai multe scoli si, de asemenea, pot candida atat pentru functia de director, cat si pentru cea de adjunct din cadrul aceeleasi unitati de invatamant. Pentru candidatii inscrisi la mai multe unitati, evaluarea se va face de catre fiecare comisie de concurs in locul in care s-a sustinut proba scrisa”, a punctat Dan Gheorghita.
Ce masuri sunt luate in caz de frauda
In ordinul Ministerului Educatiei se stipuleaza clar ca “tentativa de frauda sau frauda atrage dupa sine eliminarea candidatului din concurs si pierderea dreptului acestuia de a ocupa o functie de conducere, indrumare si control in invatamantul preuniversitar, pentru o perioada egala cu aceea a doua mandate. Persoanele care furnizeaza subiectele sau solutii ale subiectelor de concurs, falsifica rezolvarile testului, tolereaza sau iau parte la actiuni sau tentativa de frauda ale candidatilor ori manifesta neglijenta in indeplinirea atributiilor raspund disciplinar, civil sau penal, dupa caz”.
La organizarea si desfasurarea concursului nu pot participa candidatii sau persoanele care au in randul celorlalti candidati sot, sotie, rude sau afini pana la gradul IV inclusiv.
Calendarul concursului
Concursul pentru ocuparea functiilor de directori si directori adjuncti din unitatile de invatamant preuniversitare a debutat luni. in perioada 19 iunie-6 iulie are loc inscrierea candidatilor si verificarea dosarelor, iar pe13 iulie se va afisa lista finala a profesorilor admisi sa participe la concurs.
Probele vor incepe pe 17 iulie - testul grila, iar in perioada 19-31 iulie se vor desfasurarea probele de evaluare a CV-ului si interviul, precum si solutionarea eventualelor contestatii. Rezultatele finale se vor afisa pana la data de 2 august, cel tarziu.
Cititor 16 Iul. 2017 09:05:13
Acest concurs este un aranjament 100%. Dar ce parere aveti cand un viceprimar care are doar 8 clase de comuna este membru in comisia de concurs? Cum poate evalua acest specimen un alt specimen fabricat de PSD?