Asadar, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca, potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata.
In ceea ce priveste salariatii incadrati cu contract de munca cu timp partial, acestia vor beneficia de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile, conform art. 106 din Codul muncii.
Doar drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru, tinand cont ca leguitorul nu a distins intre contractul individual de munca cu norma intreaga si cel cu timp partial, subliniind chiar faptul ca salariatul incadrat cu fractiune de norma se bucura de aceleasi drepturi ca si salariatul incadrat cu norma intreaga.
Atentie! Vechimea in munca se calculeaza in functie de durata contractului: zile, luni, ani, si nu in functie de numarul de ore lucrate.
Asadar, vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract individual de munca cu timp partial de 2, 4, 6 ore si pentru contractul individual de munca cu norma intreaga.
Pentru a calcul vechimea in munca trebuie sa analizati durata efectiva a contractului individual de munca, respectiv intreaga perioada in care acesta a fost activ, fara suspendari sau alte cauze care intrerup vechimea in munca.
Rodica 23 Nov. 2016 19:09:06
Vechimea in munca este egala cu numarul de zile lucrate calendaristic indiferent cate ore lucrezi pe ziManuela Nae 08 Feb. 2016 09:47:37
Daca inteleg bine, vechimea este aceeasi pentru doua situatii diferite, respective 8 sau 4 ore contractuale pe aceesi perioada a CIM? In acest caz vechimea se dubleaza in conditiile in care ai doua CIM dintre care unul cu norma intreaga8 ore si altul cu norma partial 4 ore?