Dar spiritul antreprenorial nu se formeaza peste noapte, ci este nevoie de timp investit, documentare si o educatie temeinica in acest sens, iar aceasta modelare este esential sa inceapa inca de pe bancile scolii. Asadar, care sunt pasii care trebuie urmati pentru a deveni un antreprenor de succes?
Fii la curent cu noutatile din piata muncii
Chiar daca inca urmezi cursurile unei universitati, fii mereu atent la cum evolueaza piata muncii. De la an la an, aceasta devine din ce in ce mai dinamica si astfel apar noi provocari atat pentru antreprenori, cat si pentru angajati. Ultimii doi ani au schimbat complet modalitatea de lucru, dar si cerintele salariatilor, iar un fenomen care s-a fiind sistemul de munca hibrid. Antreprenorul roman si
fondatorul companiei romanesti Genesis Property, Liviu Tudor, a inteles ca o afacere sustenabila are la baza conceptul de people centricity. Astfel, daca iti doresti sa ai propria companie, este esential sa stii ca trebuie sa investesti in oameni si in dezvoltarea lor profesionala pentru ca succesul unei afaceri depinde de echipa care lucreaza si intreprinde actiunile pentru companie. De asemenea, alte doua elemente fundamentale pentru un business durabil sunt conceperea unui sistem de lucru flexibil si crearea unui mediu de lucru sanatos, care sa incurajeze colaborarea dintre angajati. Toate acestea fac parte din noile tendinte, iar pentru a avea efectul scontat, un bun manager trebuie sa inspire, sa aduca inovatie si sa creeze conexiune intre departamente.
Alege un camin privat
Daca nu locuiesti in centrul universitar pe care l-ai ales pentru studiile tale, atunci o varianta constructiva este sa alegi sa locuiesti intr-un camin privat, asa cum este West Gate Studios, un proiect initiat tot de antreprenoul Liviu Tudor. Ca student, ai posibilitatea sa te implici in ceea ce inseamna managementul campusului. Poti aplica pentru diverse pozitii, precum este cea de asistent rezidential. O astfel de experienta te va ajuta sa iti formezi o viziune clara a ceea ce inseamna conducere si vei avea posibilitatea sa pui in aplicare strategii gandite de tine. Mai mult, aceste institutii private vin cu o serie de oportunitati profesionale, existand companii multinationale care isi au sediul in apropierea caminului. Asadar, ia in considerare sa aplici si sa obtii un internship la unul dintre aceste businessuri. Multe dintre aceste programe iti ofera posibilitatea de a ramane angajat la finalul perioadei de practica. Chiar daca iti doresti sa-ti deschizi propriul business, nu spune „nu” unei experiente ca angajat. Vei invata sa comunici cu cei din jur si, ulterior, vei putea crea o relatie puternica cu propriii tai angajati si colaboratori.
Pune accent pe educatia financiara
Educatia financiara este fundamentala pentru a fi un antreprenor de succes. Nu exista business care sa nu traverseze perioade dificile din punctul de vedere al incasarilor si veniturilor, mai ales ca o afacere sustenabila inseamna dezvoltare si investitie. Asadar, inainte de a incepe un business ar fi indicat sa urmezi cursuri de educatie financiara sau sa investesti timp in autodocumentare. Exista o multime de carti si seminarii gratuite care te vor indruma spre implementarea unor concepte sanatoase, care sa-ti aduca satisfactii de ordin material. Aceasta forma de educatie ofera competentele necesare pentru a face alegerile optime in ceea ce priveste viitorul financiar, atat al tau, cat si al companiei.
In plus, gaseste un mentor si descopera intreg parcursul sau. Acorda atentie atat sfaturilor sale, cat si greselilor sale. Prezenta unui mentor in businessul tau va avea un impact pozitiv asupra afacerii pe care o dezvolti, dar si asupra viziunii si strategiei tale.
Sursa foto: Shutterstock