Descopera care sunt pasiunile si interesele copilului
Pentru a descoperi pasiunile si interesele specifice ale celui mic, este esential sa fii atent la ceea ce il atrage, la activitatile care il entuziasmeaza cel mai mult si la subiectele care ii capteaza atentia. In identificarea cartilor pe care copilul le prefera, poate fi de mare ajutor observarea atenta a jocurilor sale, a hobby-urilor, a canalelor preferate de pe retelele de socializare sau a subiectelor despre care vorbeste cu ardoare.
De exemplu, daca cel mic adora sa rada si sa faca nazbatii, glume si ironii, exista sanse mari sa fie atras de
carti amuzante pentru copii, in care protagonistii trec printr-o multitudine de situatii hilare. Iata cateva recomandari de lectura:
-
„Harriet spioneaza” de Louise Fitzhugh;
-
„Cum sa-ti vinzi familia extraterestrilor” de Paul Noth;
-
seria „Nic Nastrusnic” de Francesca Simon;
-
seria „Printesa Hamster” de Ursula Vernon.
Incurajarea exprimarii de sine este un alt aspect important in descoperirea pasiunilor si intereselor copilului. Prin crearea unui mediu in care cel mic se simte in siguranta si incurajat sa isi exprime liber gandurile, sentimentele, ideile si interesele, ii oferi posibilitatea sa isi descopere si sa isi exploreze cu incredere preferintele.
Fiecare copil este unic si va avea propriile sale pasiuni si interese, asa ca este important sa il sustii si sa il incurajezi sa exploreze, sa se descopere pe sine si sa citeasca mai multe genuri literare.
Observa comportamentul de lectura al copilului
Observarea comportamentului de lectura al copilului poate fi extrem de utila in intelegerea preferintelor sale si a tipurilor de carti care il atrag cel mai mult. Unul dintre modurile prin care poti face acest lucru este sa fii atent pentru ce subiecte opteaza cel mic cand are ocazia sa aleaga singur.
Daca prefera cartile de non-fictiune sau biografiile, acest lucru poate indica interesul sau pentru invatare si descoperirea unor povesti reale si inspirationale. Daca, in schimb, ii plac lecturile fantasy sau de aventuri, inseamna ca este atras de lumi imaginare si povesti pline de suspans.
-
„Pax” de Sara Pennypacker;
-
„Scartii” de Tom Fletcher;
-
„Biletul de loterie” de Michael Byrne;
-
„Julie din neamul lupilor” de Jean Craighead George.
Un alt aspect important de observat este nivelul de angajament al copilului in timpul lecturii. Daca pare plictisit sau distras In timp ce citeste o anumita poveste, este posibil ca aceasta sa nu fie pe placul lui. Pe de alta parte, daca este captivat de carte si nu o poate lasa din mana, acesta poate fi un semn ca genul sau subiectul cartii este unul dintre preferatele sale.
Monitorizarea reactiilor sale in timpul lecturii poate oferi indicii importante despre ceea ce il atrage si ce nu il intereseaza. In plus, este important sa incurajezi copilul sa exploreze diferite genuri literare. Poti sa te bazezi pe experienta si observatiile personale pentru a-i oferi copilului tau carti potrivite pentru gusturile si interesele sale.
Discuta periodic despre carti cu copilul tau
Preferintele pentru lectura se pot schimba de-a lungul anilor sau chiar lunilor, iar din acest motiv sunt indicate discutiile regulate despre carti cu copilul tau. Aceste conversatii pot fi o modalitate excelenta de a-i ajuta sa-si dezvolte gandirea critica, creativitatea si abilitatile de comunicare, in timp ce tu afli care sunt genurile literare care il atrag cel mai mult.
Totodata, analiza reactiilor copilului dupa lectura poate oferi indicii valoroase despre preferintele sale. Dupa ce a terminat de citit o poveste, discutati despre ea impreuna. Intrebarile despre personajele preferate, scenele care i-au placut cel mai mult sau despre ce a invatat pot ajuta la identificarea genului literar care Il atrage. Aceasta analiza poate fi utila pentru a-i oferi celui mic carti care ii vor captiva interesul si imaginatia.
Impartasirea propriei experiente de lectura este, de asemenea, esentiala in discutiile despre citit cu copilul tau. Prin oferirea propriului exemplu, parintii pot inspira si incuraja interesul copilului pentru citit. Povesteste-le despre cartile tale preferate si despre cum acestea ti-au influentat viata si gandirea. Aceasta interactiune personala poate crea o legatura puternica intre copil si lectura.
Prin descoperirea pasiunilor si intereselor copilului, observarea comportamentului sau de lectura si prin discutii periodice despre carti, poti afla care sunt gusturile sale literare. Nu uita, fiecare copil este unic si, asadar, si preferintele lui vor fi unice!
Sursa foto: freepik.com