"Constitutia Romaniei, republicata, consacreaza la art. 32 alin. (4) caracterul gratuit al invatamantului de stat, care este reluat si in Legea educatiei nationale, la art. 9 alin. (3). In conformitate cu art. 69 alin. (4) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, elevii si profesorii din invatamantul de stat beneficiaza de manuale scolare gratuite, nefacandu-se vreo distinctie intre ciclurile de studiu", au mentionat, printr-un comunicat remis miercuri presei, reprezentantii celor doua asociatii ale elevilor.
Liderii CNE si AEC anunta ca, in perioada urmatoare, se vor intalniri cu conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice si vor solicita respectarea legii si acordarea de manuale gratuite, incepand cu noul an scolar, elevilor din ciclul liceal superior. Presedintele Consiliului National al Elevilor, Horia Serban Onita, sustine ca in conditiile in care nu se acorda manuale gratuite, sunt dezavantajati in special elevii care nu au posibilitatea de a le cumpara.
"Nu este tolerabil ca dupa 4 ani de la aprobarea Legii Educatiei Nationale, elevii din invatamantul preuniversitar postobligatoriu inca sa fie nevoiti sa isi cumpere propriile manuale, cu toate ca educatia e gratuita. Din pacate situatia este cel putin acceptabila doar in colegiile nationale si liceele din zone urbane unde elevii au posibilitati, in timp ce elevii dezavantajati trebuie sa invete dupa ce manuale gasesc sau chiar deloc.
Ma intreb de ce ne miram ca avem rezultate slabe la evaluari si o cota mare de analfabeti functionali, cand nici macar minimul necesar, suportul de curs, nu il oferim. Peste doua milioane de elevi au fost pagubiti in ultimii patru ani in acest mod, iar situatia nu mai poate sa ramana asa", a declarat reprezentantul Consiliului National al Elevilor.
Conform presedintelui Asociatiei Elevilor Constanta, Constantin Alexandru Manda, costul pachetului de manuale pentru liceenii din ciclul superior este de circa 400 de lei, "suma considerabila pe care, din cauza conditiilor economico-sociale, multi elevi nu o au, acestia fiind nevoiti sa invete fara suport de curs".