Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
De Portal Invatamant la 23 Iun. 2021 |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
In pofida faptului ca face parte din materiile predate la scoala, filosofia nu se bucura de reputatia unei materii practice, ci este vazuta de multi adolescenti, dar si de parintii lor, ca un domeniu mai curand abstract, ce tine mai mult de cultura generala decat de aspectele vietii de zi cu zi. In ciuda acestor preconceptii, filosofia comporta aspecte cat se poate de utile.
Ne invata lucruri importante despre probleme universale cum ar fi saracia sau libertatea de exprimare, dar si despre unele care au valente personale, cum ar fi deziluziile sentimentale sau prietenia. Iata cateva aspecte esentiale tratate de filosofie si felul in care aceasta materie poate ajuta la dezvoltarea cognitiva a adolescentilor.
Filosofia incurajeaza, in general, gandirea critica pe toate planurile. Orice persoana care citeste carti de filosofie trebuie sa isi puna aceleasi intrebari ca autorii. Intrebarile fundamentale, pe care orice persoana ar trebui sa si le puna, despre ce sunt adevarul si minciuna, binele si raul, sensul vietii, cunoasterea si societatea sau natura realitatii sunt si cele mai dificile. Filosofia ghideaza adolescentul, in aceasta perioada a marilor intrebari, sa-si gaseasca propriile sale raspunsuri, ii arata capcanele unor concepte luate de-a gata si il sprijina in gasirea unor argumente, dar si in formularea unor noi intrebari.
Majoritatea adolescentilor fac cunostinta cu filosofia ca materie scolara in clasa a XII-a, in aceeasi perioada in care iau si una dintre cele mai importante decizii privind viitorul lor, si anume facultatea la care vor merge. Pentru cei care se orienteaza spre cariere in diplomatie, drept sau jurnalism, studiul filosofiei este cu atat mai important, deoarece pune un accent special pe argumentare si pe abordarea unei chestiuni din diferite perspective.
Adolescentii care studiaza cu atentie filosofia sunt capabili sa-si construiasca idei mai clare atat verbal, cat si in scris, ceea ce le aduce beneficii in orice circumstanta in care trebuie sa sustina examene sau interviuri. Ei invata sa prezinte cea mai buna versiune a opiniilor proprii, dar si sa evalueze argumentele opuse. De asemenea, pot deveni mai atenti la limbajul pe care il folosesc si mai sensibili la importanta claritatii in orice fel de exprimare.
Multi filosofi, mai ales cei stoici, precum imparatul roman Marcus Aurelius, pun in valoare in textele lor importanta disciplinei, prezentand avantajele unui stil de viata ordonat. Aceasta este una dintre valentele practice ale filosofiei. Ea ii poate ajuta pe adolescenti sa inteleaga anumite aspecte pe care le-au judecat gresit. De exemplu, multi tineri percep disciplina ca pe o serii de restrictii, in timp ce filosofii stoici argumenteaza excelent de ce disciplina este cea care face omul sa fie liber.
Filosofia ii poate ajuta pe adolescenti sa analizeze si sa formuleze argumente logice, sa interpreteze diferite teorii, sa genereze ipoteze pe o serie de subiecte si sa examineze un subiect din diferite unghiuri. Dezvoltarea acestor aptitudini practice il ajuta pe viitorul adult si profesionist sa aiba o gandire orientata spre solutii, sa asculte cu atentie argumentele care vin de la colegi sau superiori, si, mai important decat orice, sa ia decizii singur, pe baza propriilor sale rationamente, deci sa fie mai putin susceptibil la influentele si presiunile de grup.
Asadar, filosofia ajuta la dezvoltarea unor abilitati cognitive importante, care, in cele din urma, pot ajuta adolescentii sa isi dezvolte personalitatea si gandirea. Aceasta materie, care, din pacate, este asociata unui stil de viata mai putin practic, poate avea efecte cat se poate de benefice asupra felului in care un adolescent isi percepe realitatea, dar si asupra viitorului sau!
Sursa foto: Pexels.com