Intr-un an scolar sunt cinci vacante, fara sa mai punem la socoteala zilele libere nelucratoare.
Pana la sfarsitul lunii ianuarie, elevii vor mai avea vacanta timp de o luna. Luni, elevii din ciclul primar reincep scoala, dar vor fi liberi, din nou, in perioada 30 noiembrie - 3 decembrie. La sfarsitul lui decembrie urmeaza vacanta de iarna. Dupa vacanta de iarna, la inceputul lui februarie, elevii intra, din nou, in vacanta.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei Nationale, toate vacantele sunt programate astfel:
-
vacanta de iarna (23 decembrie 2017 — 14 ianuarie 2018)
-
vacanta intersemestriala (3 — 11 februarie 2018)
-
vacanta de primavara (31 martie — 10 aprilie 2018)
-
vacanta de vara (16 iunie — 9 septembrie 2018).
"Asa cum este planificat sistemul romanesc, actual, de invatare si cum se deruleaza traditional, de zeci de zile, vacantele vin cam anapoda. Intrerup ce am planificat noi la inceputul anului, fara sa realizam cumva ca aceste interuperi ar trebui sa fie perioade de asezare a materiei", spune Oana Moraru, expert in educatie, conform
Digi24.
"(Elevii – n.r.) sunt deconcentrati, au pierdut ritmul, noua ne este foarte dificil sa ii aducem pe linia de plutire...", adauga Elena Vasile, invatatoare.
Potrivit unui studiu Eurostat, Romania se afla pe locul al 3-lea cand vine vorba de timpul pe care copiii il petrec la scoala: 11 ani. In acelasi timp elevii din tara noastra sunt fruntasi la numarul de zile petrecute in vacanta. Problema este, insa, ca mai multi ani petrecuti la scoala nu fac sistemul de invatamant romanesc unul mai eficient.
Desigur, elevii au nevoie de vacante si de repaus, insa o mai buna organizare a programei in functie de acestea este mai mult decat necesara, sunt de parere profesorii.
Radu 14 Nov. 2017 18:33:11
Vacantele nu ar trebui scoase, caci nu elevii se usureaza mintal ci profesorii, dsar ele trebuiesc impanate bilunar sau saptamanal. La 3 saptamani o vancanta de 7 zile. la 7 saptamani o vacanta culturala si tot asa. In vacanta culturala nu profesorii se duc cu elevii la teatre sau7 muzee ci parintii, iar subiectele impuse de profesori ca studiu Scufita rosie la teatru sau film, Crima si pedeapsa sau Hamlet la teatru sau film, Grigorescu in natura la muzee, natura la Cosbuc si Grigorescu la 2 muzee, razboiul de independenta la Alecsandri si Grigorescu in 3 muzee etc. Si Alecsandri la Peles, Iorga si Badea Cartan la Sinaia, Moastele Sfintei Filofteea la Curtea Arges-in excursii. Cultura practica, prin pictura in parc, excursia tematica, vizita la muzeu si teatru sa predomine in vacantele copiilor si nu vor parea dificile.Adrian Costea 13 Nov. 2017 10:43:47
Buna ziua!Am inteles ca principalul motiv al acestei solicitari
ar fi programa programele stufoase.
Nu ar fi mai simplu sa se faca programele mai
putin stufoase si cu mai multe aplicatii "practice"?
Dupa realizarea acestor noi programe, cu ajustarea implicita a programului zilnic de ce 6 ore mai toate zilele si chiar 2 zile cu 7 ore si
apoi sa fie gandite vacantele, care sigur au si ele rolul lor in sistemul de invatare.
Dar.....vorbe, vorbe, si nu se face nimic in ciuda rezultatelor slabe obtinute de invatamantul romanesc si, eviden, nu din cauza elevilor si a vacantelor acestora!
Cu deosebita consideratie,