Surse citate de
Edupedu.ro sustin ca Ligia Deca intentioneaza sa pastreze in proiectul de lege prevederea introdusa de fostul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu, privind meditatiile cu elevii de la clasa.
Astfel, profesorilor le va fi interzis sa faca meditatii cu elevii de clasele la care sunt incadrati in anul scolar in curs, conform articolului 164, alin 3 din proiectul de lege.
"Pentru a asigura echitatea si obiectivitatea in activitatea de predare-invatare-evaluare, personalului didactic de predare ii este interzis sa desfasoare activitati de pregatire suplimentara contra-cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este incadrat in anul scolar in curs, avand obligatia de diligenta sa depuna eforturi pentru atingerea competentelor necesare de catre fiecare elev, prin activitatea la clasa si prin programele de invatare remediala".
...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
In cazul incalcarii acestui articol, cadrele didactice risca sanctiuni disciplinare ce pot varia de la avertisment si pana la desfacerea contractului de munca. Alte doua sanctiuni privesc diminuarea salariului cu până la 15% pe o perioada de 1-6 luni, respectiv suspendarea pe o perioada de pana la 3 ani a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii didactice superioare sau pentru obtinerea gradelor didactice.
De altfel, profesorilor din invatamantul preuniversitar le este deja interzis sa faca meditatii cu elevii de la clasa prin Codul de etica, aprobat prin ordin de ministru in 2018, insa putine cadre didactice il respecta.
Potrivit
Codului-cadru de etica al personalului didactic din invatamantul preuniversitar, "in relatiile cu beneficiarii directi ai educatiei, personalul didactic are obligatia de a cunoaste, de a respecta si de a aplica norme de conduita (...) prin care se asigura interzicerea oricaror activitati care genereaza coruptie", una dintre prevederi referindu-se la "meditatiile contra cost cu beneficiarii directi ai educatiei de la formatiunile de studiu la care este incadrat".
Profesorii care dau meditatii elevilor, vanati de ANAF
Incepand din 2022, profesorii care dau meditatii vor fi nevoiti sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa depuna o declaratie referitoare impozitul pe venit (Formularul 212), pana la data de 25 mai a fiecarui an.
Reprezentantii ANAF au anuntat ca si-au propus verificarea contribuabililor si marirea gradului de conformare fiscala pentru colectarea banilor din bugetul de stat, iar printre persoanele vizate se numara si profesorii care obtin venituri din meditatii.
Controalele ANAF la meditatii prezinta riscuri care pot fi evitate si masuri de preventie. Situatia in care se afla un profesor oferind meditatii fara a declara venitul este un real pericol.