Realitatea crunta din scolile din Romania. "Aproape 1.000 de profesori nu au studii superioare", spune Sorin Cimpeanu

De Ana Ghiarasim
la 07 Sep. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Realitatea crunta din scolile din Romania. "Aproape 1.000 de profesori nu au studii superioare", spune Sorin Cimpeanu07Sep.2022

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat, intr-o emisiune la postul national de televiziune, ca atractivitatea salariala pentru o cariera didactica este esentiala, avand in vedere ca sistemul de educatie din Romania trece printr-o criza din ce in ce mai acuta.

Potrivit declaratiilor facute de Sorin Cimpeanu, noul an scolar 2022-2023 s-a deschis cu 4.152 de cadre didactice necalificate, dintre care aproape 1.000 nu au nici macar studii superioare, nu studii superioare in profilul disciplinei pe care o predau.
 
”Avem, in momentul de fata 4152 de profesori necalificati. Dintre care, aproape 1000 sunt profesori care nu au nici macar studii superioare, nu studii superioare in profilul disciplinei pe care o au. Este foarte grav. Avem o criza de profesori, din ce in ce mai acuta. Iesirea la pensie a profesorilor, a unora dintre cei mai buni profesori, ne va crea o problema din ce in ce mai mare", a spus Sorin Cimpeanu, la TVR.

Teste Rezolvate + Metodica pentru examenul de Titularizare!
...vezi AICI lista completa a testelor <<  

 
Ministrul Educatiei a subliniat ca atractivitatea salariala este un factor esential pentru a-i atrage pe tinerii absolventi in sistemul de invatamant.
 
"Absolventii universitatilor romanesti, cei mai buni absolventi ai universitatilor romanesti vor alege intotdeauna altceva, vor avea mai multe optiuni si vor alege, in mod evident, sa nu fim ipocriti, acea varianta care le va asigura un trai mai bun. Chiar daca ei isi doresc sa fie profesori. Atractivitatea salariala este esentiala”, a afirmat Sorin Cimpeanu.

 

Ministerul Educatiei a primit 57 de milioane lei la rectificarea bugetara din luna august, conform proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

 
"Ministerul Educatiei primeste un plus de 57,0 milioane lei, per sold, prin majorarea cheltuielilor de personal (+200,0 milioane lei) si a transferurilor intre unitati ale administratiei publice pentru finantarea de baza a institutiilor de invatamant superior (+30,0 milioane lei), concomitent cu diminuarea unor cheltuieli avand in vedere gradul de executie si necesarul estimat a se plati pana la finele anului. S-au identificat economii in principal la proiecte de investitii finantate din fonduri rambursabile (-80,0 milioane lei), active nefinanciare (-69,0 milioane lei), alte cheltuieli (-14,9 milioane lei), bunuri si servicii (-9,1 milioane lei). Cheltuielile efectuate din venituri proprii au fost majorate cu 1.584,3 milioane lei pentru investitii si realizarea unor proiecte finantate din fonduri europene derulate de institutiile de invatamant superior. Institutiile de invatamant superior vor avea posibilitatea sa utilizeze 636,8 milioane lei din soldurile anilor precedenti. Intrucat bugetul de venituri si cheltuieli la universitatile de stat a fost aprobat la nivelul anului 2020 iar in anul curent exista mai multe proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile, se prevede ca, prin derogare de la prevederile art. 282 din Legea privind finantele publice nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, institutiile de invatamant superior de stat fundamenteaza bugetul de venituri si cheltuieli la nivelul estimat al acestora", se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.
 

Noua lege a Educatiei are un impact bugetar de 90% fata de investitiile curente

 
Proiectul legii invatamantului preuniversitar va aduce schimbari in ceea ce priveste salarizarea din invatamant. Ministrul Sorin Cimpeanu a afirmat ca salariile profesorilor ar trebui sa fie majorate din septembrie 2023, aratand ca proiectele de lege puse in consultare publica pana pe 24 august au un impact bugetar de 90% fata de investitiile curente.
 
"E nevoie de resurse pentru educatie. Aceste legi ale Educatiei au un impact bugetar de 90% fata de investitiile in educatie de acum. Iar acum, cand vorbim, fara sa luam in calcul pana PNRR, investitiile in educatie sunt 41 miliarde de lei – 30 de miliarde bugetul Ministerului Educatiei si 11 miliarde alte bugete. Impactul acestor noi legi ale Educatiei este bazat, in situatia de acum, pe o crestere de 90%. 90% inseamna 77 miliarde lei de la 41 miliarde, suma care este necesara in anul 2027, cand toate masurile prevazute de acest pachet legislativ ar trebui sa fie finantate. Va fi un impact major inca de la 1 ianuarie 2023, pentru ca sunt si masuri care intra, conform acestor legi, daca vor fi adoptate si sunt convins ca vor fi adoptate anul acesta, vor trebui sa aiba acoperire bugetara inca din 2023", a spus Sorin Cimpeanu.
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

sorin cimpeanuprofesoricadre didactice necalificatestudii superioareanul scolar 2022-2023


x
Lasa un raspuns



Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
//