UPDATE 14.45 - Negocierile de la Palatul Victoria s-au incheiat fara sa se ajunga la vreun acord iar protestul profesorilor continua. La aceasta ora, profesorii si angajatii din invatamant au ajuns la Palatul Cotroceni, unde vor ramane pana in jurul orei 15.30.
UPDATE 13.30 - Manifestantii au pornit in mars spre Palatul Cotroceni, in timp ce sindicalistii poarta negocieri cu Guvernul, la Palatul Victoria. Pe paginile de Facebook ale sindicatelor din Educatie au aparut imagini inclusiv cu parinti si elevi care au venit sa sustina cauza profesorilor.
Pichetarea Palatului Cotroceni ar trebui sa se incheie in jurul orei 15.30, conform programului aprobat de Primaria Capitalei.
UPDATE 12.00 - Guvernul a invitat sindicatele din invatamant la o noua runda de negocieri, dupa ce
profesorii au decis sa continue greva, chiar daca Executivul a aprobat un Memorandum care garanteaza cresteri salariale pentru angajatii din educatie, de anul viitor, prin noua lege a salarizarii.
Consultarile cu reprezentantii sindicatelor din Educatie au loc la Palatul Victoria, incepand cu ora 12.00, potrivit
gov.ro. Liderii de sindicat au declarat ca nu stiu exact subiectul discutiilor, insa "noi cunoastem foarte clar ce anume le vom transmite: aplicarea in integralitate a grilei si o finantare corespunzatoare a sistemului de invatamant”.
UPDATE ora 11.30 - Profesori din intreaga tara au inceput sa soseasca in Piata Victoriei, pentru protestul organizat de federatiile sindicale din invatamant.
Ora 11.00 - Piata Victoriei din Bucuresti
Potrivit unui document semnat de liderii celor trei federatii sindicale din invatamant, actiunea de pichetare a sediului Guvernului se va desfasura in intervalul orar 12.00 - 12.30. Participantii vor sosi la actiune cu incepere de la orele 11.00.
Marsul se va desfasura in intervalul orar 12.30 — 14.30, urmat de pichetarea Palatului Cotroceni pana la ora 15.30.
Pana acum, sindicatele din invatamant au respins toate propunerile venite din partea Guvernului, iar actiunea de protest se afla in a treia saptamana. Astfel, profesorii au decis sa continue greva, chiar daca Guvernul a aprobat un Memorandum care garanteaza cresteri salariale pentru angajatii din educatie, de anul viitor, prin noua lege a salarizarii.
”Colegii nu sunt de acord cu oferta Guvernului, cu ceea ce apare in aceasta declaratie, chiar daca este semnata de un numar de ministri – ministrul de Finante, ministrul Educatiei, ministrul Muncii, premier – nu au incredere ca politicienii vor pune in aplicare tot ceea ce apare acolo, deci ceea ce ii motiveaza pe profesorii nostri, pe cei care lucreaza in sistemul de invatamant preuniversitar in momentul de fata este faptul ca nu au incredere in clasa politica din Romania“, a declarat presedintele FSE „Spiru Haret” Marius Nistor, la
postul public de televiziune.
Joi, Ministerul Educatiei a decis
sa amane cu 2 zile inceperea examenului de Bacalaureat si sa prelungeasca perioada in care poate fi incheiata situatia scolara a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa.
Prin urmare, probele de competente de la Bacalaureat au fost amanate pentru zilele de 14-23 iunie. Conform calendarului initial, probele de competente la BAC 2023 ar fi trebuit sa inceapa pe 12 iunie si sa se incheie pe 21 iunie 2023.
In ceea ce priveste inscrierile la examenul national de Bacalaureat, Ministerul Educatiei a transmis inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, prin nota nr. 1.416/2023, informatii privind prelungirea perioadei inscrierii candidatilor la sesiunea iunie-iulie a examenului national de bacalaureat 2023 pana la data de 13 iunie 2023.