Precizari de la Ministerul Educatiei - modificari la Normele didactice pentru anul scolar 2022-2023

De Portal Invatamant
la 08 Sep. 2022
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizari de la Ministerul Educatiei - modificari la Normele didactice pentru anul scolar 2022-202308Sep.2022

Norma didactica de predare este de 18 ore pe saptamana pentru profesori, in acest an scolar, potrivit unui document transmis de Ministerul Educatiei. In cazul cadrelor didactice din invatamantul special, norma de predare este de 16 ore pe saptamana.

In conformitate cu prevederile Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Ordinului Ministrului Educatiei nr. 3505/31.03.2022 privind structura anului scolar 2022-2023, norma didactica de predare pentru anul scolar 2022-2023 se calculeaza pentru numarul de saptamani ale anului scolar, respectiv 36 de saptamani, se arata in nota transmisa de Minister.
 
Pentru invatamantul profesional si liceal-filiera tehnologica, numarul de saptamani de cursuri este stabilit in conformitate cu prevederile Ordinului ME nr. 3505/31.03.2022 privind structura anului scolar 2022-2023, iar masurile de aplicare si corelare a planurilor de invatamant pentru invatamantul profesional, liceal-filiera tehnologica si postliceal cu structura anului scolar 2022-2023 sunt aprobate prin Ordinul ME nr. 3610/20.04.2022. 
 
Pentru invatamantul postliceal, invatamantul profesional special si stagiile de pregatire practica, numarul de saptamani de cursuri este stabilit in conformitate cu prevederile Ordinului ME nr. 3610/20.04.2022. 
 
Pentru invatamantul special - clasele a IX-a - a Xl-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, se respecta durata cursurilor stabilita prin planurile cadru de invatamant in vigoare, aprobate prin Ordinul MECI nr. 3414/2009. 
 
In functie de calificarea profesionala si de nivelul de calificare, precum si de modul de organizare a activitatii scolare a unitatii de invatamant (elaborarea schemei orare, parteneriatul cu operatorul economic), structura saptamanilor de curs poate fi diferita si cuprinde prin alternanta:
 
- saptamani simple, fara pregatire practica;
- saptamani mixte care contin pregatire teoretica si pregatire practica;
- saptamani cu pregatire practica comasata/stagii de pregatire practica. 
 

Calculul normei didactice de predare

 
Pentru anul scolar 2022 - 2023, indiferent de numarul de saptamani prevazute in planurile cadru de invatamant si de structura saptamanilor de curs, calculul normei didactice de predare anuale pentru cadrele didactice se face astfel:
- pentru profesori: 36 saptamani x 18 ore/saptamana;
- pentru maistri instructori/profesori de instruire practica: 36 saptamani x 24 ore/saptamana.
 
Norma didactica de predare anuala pentru cadrele didactice din invatamantul special se stabileste astfel:
- pentru profesori la predare: 36 saptamani x 16 ore/saptamana;
- pentru profesori-educatori si profesori pentru instruire practica: 36 saptamani x 20 ore/saptamana.
 
Incadrarea cu norma didactica intreaga (completa) a cadrelor didactice se face astfel incat numarul de ore realizat anual sa fie egal cu cel precizat anterior.
 
 

Reducerea normei didactice
 

Personalul didactic de predare din invatamantul secundar si tertiar nonuniversitar, din invatamantul special si personalul de instruire practica cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani si gradul didactic I a caror solicitare de reducere a normei didactice de predare a fost aprobata de catre consiliile de administratie, va fi incadrat prin reducerea normei didactice cu 2 ore saptamanal, fara diminuarea salariului.
 
In conformitate cu prevederile Ordinului ME nr. 3505/31.03.2022 privind structura anului scolar 2022-2023, cursurile pentru elevii din clasele a VIll-a se incheie la data de 9 iunie 2023.
 
Cadrele didactice care au in incadrare clasa a VIII-a vor planifica activitatea astfel incat sa se realizeze parcurgerea integrala a programelor scolare.
 
In baza prevederilor art. 262, alin. (1), lit. a) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada 12 - 16 iunie 2023, conducerile unitatilor de invatamant vor atribui cadrelor didactice care predau la clasa a VIII-a sarcini de lucru specifice sfarsitului de an scolar, pregatirii evaluarii nationale pentru elevii claselor a VIlIl-a, precum si admiterii in clasa a IX-a.
 
In conformitate cu prevederile Ordinului ME nr. 3505/31.03.2022 privind structura anului scolar 2022-2023, cursurile claselor a Xll-a zi, a XIll-a seral si frecventa redusa se incheie la data de 2 iunie 2023.
 
Cadrele didactice din unitatile de invatamant liceal vor planifica activitatea claselor a Xll-a zi, a Xlll-a seral si frecventa redusa astfel incat sa se realizeze parcurgerea integrala a programelor scolare.
 
Cadrele didactice din unitatile de invatamant liceal, filiera tehnologica, care au in incadrare clasele a XIl-a zi, a XIll-a seral si frecventa redusa vor planifica activitatea astfel incat sa se realizeze parcurgerea integrala a programelor scolare, respectand prevederile ordinului ME nr. 3610/ 20.04.2022 privind masurile de aplicare si corelare a planurilor de invatamant pentru invatamantul profesional, liceal-filiera tehnologica si postliceal cu structura anului scolar 2022-2023.
 
In baza prevederilor art. 262, alin. (1), lit. a) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada 6 - 16 iunie 2023, conducerile unitatilor de invatamant liceal vor atribui cadrelor didactice care predau la clasele a Xll-a zi, a Xlll-a seral si frecventa redusa sarcini de lucru specifice sfarsitului de an scolar, pregatirii examenului de bacalaureat, precum si admiterii in clasa a IX-a. 
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

norma didacticanorma didactica profesorireducere norma didacticaprofesori de liceu


x

Lasa un raspuns
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau

09Sep.2022

Cracana Elena Renata 09 Sep. 2022 09:18:38

Pentru consiliere psihopedagogica nu am vazut, nu aveti? Psihopedagogia speciala si consilierea psihopedagogica sunt doua domenii diferite. Una pentru logapezii din scoli, centre...iar cealalta pentru consilieri , care în cel mai fericit caz ar trebui sa se confrunte doar cu orientarea spre ce profesie i se potrivesteste , dar cred ca acest lucru este ultimul care mai reusim sa-l facem când ne luptam cu agresivitate, bulling, droguri, abuzuri sexuale la minori etc
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//