Potrivit datelor obtinute de
Digi24, impozitele virate la stat s-au ridicat la 47 de milioane de lei.
Daca ne uitam pe harta, la directia regionala ANAF Cluj-Napoca s-a inregistrat cel mai mare numar de profesori care au declarat veniturile obtinute din meditatii: 1.415.
Foarte multi profesori au raportat si la directia regionala din Brasov: peste 1.200.
In Capitala, aproximativ 1.300 de profesori au declarat banii obtinuti din activitatea desfasurata in afara orelor de curs. Doar in Bucuresti, sumele declarate, obtinute din meditatii, depasesc 23 de milioane de lei, pentru care statul a incasat din taxe si impozite aproximativ jumatate din suma.
Peste 17.000 de lei, venitul mediu net incasat din meditatii de un profesor din Bucuresti
Daca facem un top al venitului mediu net pe care l-a obtinut un profesor din meditatii, Bucurestiul este pe primul loc. Aici, un dascal a incasat peste 17.000 de lei. Pe locurile 2 si 3 sunt profesorii care au declarat veniturile la regionalele ANAF Brasov si Timisoara.
Campion este insa un
dascal din Arad, care a declarat ca a obtinut anul trecut aproape 300.000 de lei, adica in jur de 60 de mii de euro, iar un alt cadru didactic din Timisoara, a declarat venituri de circa 10.000 de euro, potrivit presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Incepand cu acest an, profesorii care dau meditatii sunt obligati sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa depuna o declaratie referitoare impozitul pe venit (Formularul 212), pana la data de 25 mai a fiecarui an. Pentru a le veni in ajutor, ANAF a publicat un
ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice care realizeaza venituri din aceste activitati.
ANAF a anuntat controale la persoanele care nu is​i declara veniturile din meditatii
Controalele ANAF la meditatii prezinta riscuri care pot fi evitate si masuri de preventie. Situatia in care se afla un profesor oferind meditatii fara a declara venitul este un real pericol.
"Reamintim persoanelor fizice care realizeaza venituri din meditatii ca au obligatia de a se inregistra fiscal si de a indeplini obligatiile declarative si de plata, in conditiile legii. Veniturile din meditatii se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).
Persoanele care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, in vederea declararii veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, datorate in conditiile legii, functie de situatia fiscala concreta, se realizeaza in anul fiscal urmator, pana la termenul limita de depunere a declaratiei)", se arata intr-un comunicat ANAF.