OFICIAL: Profesorii primesc in aprilie transa de 25% din restantele salariale conform OUG nr. 48/2022, pentru 2024

De Portal Invatamant
la 19 Mar. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL: Profesorii primesc in aprilie transa de 25% din restantele salariale conform OUG nr. 48/2022, pentru 202419Mar.2024

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial procedura pentru efectuarea platilor in 2024 privind diferentele salariale ale profesorilor, stabilite prin hotarari judecatoresti. Banii din transa aferenta anului 2024, adica 25% din totalul sumei de acordat, vor ajunge la profesori in luna aprilie.

Conform Ordonantei de urgenta nr. 48/2022, sumele necesare acordarii diferentelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat, pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021, se platesc esalonat, pe o perioada de 5 ani.
 

Transa de plata pentru anul 2024 este de 25% din totalul sumei de acordat


Procedura de efectuare a platii sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din unitatile/institutiile din invatamantul preuniversitar de stat, aferente transelor cu data scadenta in anul 2024 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 230/19.III.2024.

Art.1 - Prezentul ordin stabileste procedura de efectuare a platilor catre personalul din unitatile/institutiile din invatamantul preuniversitar de stat, a sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect:
a) acordarea unor drepturi de natura salariala, cu transa de plata in anul 2024
b) acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale cu transa de plata in anul 2024.
 
Art.2 - (1) Plata sumelor prevazute prin hotarari avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, precum si a sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale, devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2024, se realizeaza astfel:
a) in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu
b) in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu
c) in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu
d) in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu
e) in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu
 
Examenul de Titularizare se apropie - noile Teste Rezolvate + Metodica !
...vezi AICI lista completa a testelor <<  

(2) Sumele prevazute la art. 1 alin a) vor fi achitate de ordonatorii de credite actualizate cu indicele preturilor de consum stabilit de Institutul National de Statistica, potrivit prevederilor hotararilor judecatoresti.
 
(3) Sumele prevazute la art. 1 lit. b) se calculeaza potrivit dispozitivului instantei si cu respectarea prevederilor art. 3 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare; dobanda se aplica sumelor stabilite in hotararile judecatoresti, de la data stabilita prin hotararea judecatoreasca.
 
(4) In cursul termenului prevazut la alin. (1) orice procedura de executare silita se suspenda de drept.
 
Art. 3. — (1) Plata sumelor datorate in temeiul hotararilor judecatoresti prevazute la art. 1 se efectueaza de catre unitatea/institutia din invatamantul preuniversitar de stat la care a fost angajat beneficiarul in perioada pentru care s-au acordat diferentele salariale stabilite prin hotarare judecatoreasca.
 
(2) Structurile financiar-contabile constituite la nivelul ordonatorilor tertiari de credite vor calcula, centraliza si transmite sumele necesare aferente platii transelor stabilite la art. 2 alin. (1) ordonatorului secundar de credite care le asigura finantarea.
 
(3) Structurile financiar-contabile constituite la nivelul ordonatorului secundar de credite vor centraliza datele primite de la ordonatorii tertiari de credite si le vor transmite Directiei generale economice din cadrul Ministerului Educatiei.
 
(4) Directia generala economica din cadrul Ministerului Educatiei va centraliza datele primite de la ordonatorii secundari de credite finantati de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei.
 
(5) Pe baza datelor transmise de ordonatorii de credite, Ministerul Educatiei va suplimenta bugetele unitatilor/institutiilor din invatamantul preuniversitar de stat si va transfera in conturile de trezorerie deschise pe numele acestora sumele aferente platii transelor stabilite potrivit art. 1 in luna martie 2024, iar plata se va efectua in luna aprilie 2024.
 
Art. 4. — (1) Plata sumelor datorate in temeiul titlurilor executorii prevazute la art. 1 se efectueaza de catre unitatile/institutiile din invatamantul preuniversitar de stat utilizand sistemul informatic EduSAL.
 
(2) Sumele prevazute la art. 1 vor fi platite in conturile indicate de beneficiari.
 
(3) Calculul si virarea contributiilor sociale obligatorii datorate de angajati si angajatori, aferente sumelor prevazute la art. 1, se efectueaza in conformitate cu prevederile titlului V „Contributii sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar declararea se va face prin depunerea de declaratii rectificative aferente perioadelor pentru care s-au recalculat drepturile salariale.
 
(4) Impozitul aferent sumelor prevazute la art. 1 actualizate conform hotararilor judecatoresti cu indicii de inflatie se calculeaza, se retine si se declara in conformitate cu prevederile titlului IV „Impozitul pe venit” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar declararea se face la luna de plata a transelor stabilite la art. 2 alin. (1).
 
Examenul de Titularizare se apropie - noile Teste Rezolvate + Metodica !
...vezi AICI lista completa a testelor <<  

Art. 5. — Corectitudinea privind calculul sumelor datorate in temeiul titlurilor executorii si al dobanzilor legale ii revine ordonatorului de credite tertiar, care are obligatia de a angaja si de a utiliza creditele bugetare necesare aplicarii prezentului ordin numai in limita prevederilor si destinatiilor aprobate, cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Art. 6. — Prezentul ordin intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

restante salarialediferente salarialesalarii profesori


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//