Ministerul Educatiei a anuntat CUM SE CALCULEAZA diferentele de salariu ce trebuie achitate profesorilor

De Ana Ghiarasim
la 27 Mai. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Educatiei a anuntat CUM SE CALCULEAZA diferentele de salariu ce trebuie achitate profesorilor27Mai.2022

Ministerul Educatiei a transmis, intr-un proiect de Hotarare de Guvern, modalitatea de calculare a diferentelor de salariu ce trebuie achitate profesorilor, pentru perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2021. Proiectul se afla in circuitul de avizare.

Potrivit proiectului, diferentele de drepturi salariale reprezinta sumele cuvenite si neacordate personalului didactic incadrat in invatamantul preuniversitar si universitar de stat, dupa cum urmeaza:
 
1. pentru perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2021, in baza prevederilor Hotararii de Guvern nr. 38/2017 pentru aplicarea prevederilor art. 3^4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare;
 
2. pentru perioada 1 ianuarie 2019 - 31 mai 2021, in baza prevederilor art. 15 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si art. 4, art. 5 alin. (1), art. 7 si art. 8 din Anexa nr. I, Capitolul I lit. B) ”Reglementari specifice personalului didactic din invatamant” la aceasta lege; 

Calcularea diferentelor salariale pentru 1 iulie ​2017 - 31 august 2021

 
Astfel, in vederea stabilirii diferentelor de drepturi salariale care se cuvin beneficiarilor din invatamantul de stat potrivit art. 1 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, angajatorii calculeaza diferentele de drepturi salariale pentru intervalul 1 iulie 2017 - 31 august 2021, astfel:
 
(a) stabilesc salariul de baza pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat prin utilizarea transelor de vechime in invatamant din Hotararea Guvernului nr. 38/2017 pentru aplicarea prevederilor art. 3^4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare;
 
(b) recalculeaza drepturile salariale rezultate din stabilirea salariului de baza potrivit lit. a), pentru perioada in care beneficiarul a avut contract de munca in unitate/institutie, din intervalul 1 iulie 2017 - 31 august 2021;
 
(c) calculeaza pentru fiecare beneficiar, diferenta dintre drepturile salariale lunare recalculate conform lit. b) si cele efectiv platite, din intervalul 1 iulie 2017 - 31 august 2021.

Examenul de Titularizare se apropie - noile Teste Rezolvate + Metodica !
...vezi AICI lista completa a testelor <<  

 

Calcularea diferentelor salariale pentru 1 ianuarie 2019 - 31 mai 2021

 
In vederea stabilirii diferentelor de drepturi salariale care se cuvin beneficiarilor din invatamantul de stat potrivit art. 2 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, angajatorii calculeaza diferentele de drepturi salariale pentru intervalul 1 ianuarie 2019 - 31 mai 2021, astfel:
 
(a) recalculeaza cresterile si majorarile salariale prevazute la art. 4, art. 5 alin. (1), art. 7 si art. 8 din anexa nr. I cap. I lit. B "Reglementari specifice personalului didactic din invatamant" la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de care a beneficiat in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 mai 2021, prin aplicarea lor la salariul de baza stabilit conform art 2 lit. a);
 
(b) recalculeaza majorarea salariala prevazuta la art. 15 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare de care a beneficiat in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 mai 2021, prin aplicarea ei la salariul de baza aflat in plata;
 
(c) calculeaza pentru fiecare beneficiar, diferenta dintre drepturile salariale recalculate conform lit. a) si lit. b) si drepturile salariale efectiv platite, pentru fiecare luna in care beneficiarul a avut contract de munca in unitate/institutie, din intervalul 1 ianuarie 2019 - 31 mai 2021.

Institutiile de invatamant superior de stat, bibliotecile centrale universitare si Palatul National al Copiilor vor utiliza propriile sisteme informatice pentru calculul si evidenta diferentelor de drepturi salariale stabilite pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.
 

Profesorii primesc doar 5% in 2022 din diferentele salariale cuvenite

 
Guvernul a transmis deja, printr-un OUG adoptat in aprilie 2022, ca plata diferentelor de drepturi salariale catre beneficiari se va realiza esalonat, pe o perioada de cinci ani.
 
Impozitul aferent diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 actualizate cu indicii de inflatie, se calculeaza si se retine in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, si se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit diferentele de drepturi salariale.
 
Sumele necesare pentru plata diferentelor salariale, actualizate cu indicii de inflatie, se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei.


Examenul de Titularizare se apropie - noile Teste Rezolvate + Metodica !
...vezi AICI lista completa a testelor <<  
 

Modalitatea de calcul pentru profesorii care si-au schimbat locul de munca
 

Pentru beneficiarii care si-au schimbat locul de munca in perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 sau care au desfasurat activitate, in acelasi timp sau succesiv la mai multi angajatori, calculul, plata si declarararea diferentelor de drepturi salariale actualizate cu indicii de inflatie se realizeaza de catre fiecare angajator care i-a salarizat in aceasta perioada, pentru perioada efectiv lucrata la fiecare dintre acestia. 
 
In situatia in care, pentru beneficiari, diferentele de drepturi salariale se stabilesc prin hotarari judecatoresti devenite definitive si executorii pana la data prevazuta la art. 4 alin (4) din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, plata se face potrivit dispozitiilor instantei.
 
In situatia in care, pentru beneficiari, diferentele de drepturi salariale se stabilesc prin hotarari judecatoresti devenite definitive si executorii dupa data prevazuta la art. 4 alin (4) din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, se va proceda astfel:
 
a) se calculeaza diferentele de drepturi salariale acordate prin aplicarea hotararilor judecatoresti;
 
b) din totalul diferentelor salariale calculate conform lit. a) se scad diferentele salariale platite beneficiarilor, pentru aceleasi drepturi si acelasi interval de timp ca cel prevazut in hotararea judecatoreasca, pentru a se determina in concret diferentele de drepturi salariale ramase de achitat;
 
c) angajatorii platesc, conform hotararii judecatoresti, diferentele rezultate dupa aplicarea prevederilor lit. b);
 
Atunci cand hotararile judecatoresti dispun pentru un interval de timp mai mic decat cel prevazut la art. 1 si art. 2 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, angajatorii aplica prevederile art. 2 si art. 3 din prezentele Norme pentru restul perioadei, astfel incat tot personalul indreptatit sa primeasca diferentele de drepturi salariale.
 
In situatia in care hotararile judecatoresti dispun pentru o parte din cresterile/ majorarile salariale acordate prin art. 2 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, angajatorii aplica art. 2 si art. 3 din prezentele Norme pentru cresterile/ majorarile neacordate prin hotararile judecatoresti, astfel incat tot personalul indreptatit sa primeasca diferentele de drepturi salariale.

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

diferente salarialeministerul educatieidrepturi salarialerestante salarialesalarii profesori


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//