Legile Educatiei: Profesorii cercetati pentru violenta nu vor mai avea activitati cu elevii. SANCTIUNI disciplinare pentru cadrele didactice

De Portal Invatamant
la 28 Feb. 2023 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legile Educatiei: Profesorii cercetati pentru violenta nu vor mai avea activitati cu elevii. SANCTIUNI disciplinare pentru cadrele didactice28Feb.2023

Profesorii cercetati pentru violenta impotriva elevilor nu vor mai fi lasati sa desfasoare activitati didactice cu elevii, potrivit proiectului de lege pentru invatamantul preuniversitar, prezentat de ministrul Educatiei, Ligia Deca.

Ligia Deca a anuntat ca noile legi ale Educatiei contin proceduri clare de interventie in situatii de violenta scolara. 
 
"Legea statueaza proceduri clare de semnalare si interventie in situatiile de violenta scolara, inclusiv bullying, in colaborare cu alte institutii, de exemplu DGASPC sau birourile de siguranta scolara. Am avut si diferite intalniri la nivel guvernamental in acest sens. Ne dorim sa intarim responsabilitatea si capacitatea CJRAE si a consilierilor scolari pentru a preveni violenta si pentru a asigura asistenta necesara celor implicati in diferite incidente violente, atat a agresorilor, cat si a victimelor, sprijin pentru cadrele didactice prin programe de formare, ca sa stie cum sa se adreseze si cum sa previna astfel de situatii, cursuri de educatie parentala, va exista Strategia nationala pentru educatie parentala si aici Ministerul Educatiei isi propune din nou sa colaboreze cu alte entitati cu responsabilitati in acest sens", a explicat Ligia Deca, in conferinta de presa in care a prezentat pachetul noilor legi ale educatiei.
 
Potrivit acesteia, o noutate este faptul ca profesorii cercetati pentru violenta impotriva elevilor nu vor mai putea sa desfasoare activitati didactice cu elevii, dar vor primi drepturile salariale.
 
"Avand in vedere ca exista multe situatii in care, pana la finalizarea cercetarii disciplinare, profesorul nu poate fi impiedicat acum, pe legea actuala, sa intre la clasa, am introdus o prevedere prin care profesorii cercetati pentru violenta impotriva elevilor sa nu mai desfasoare de fapt activitati didactice cu elevii, dar cu pastrarea drepturilor salariale, pentru ca dreptul la munca nu poate fi negat, constitutional, insa nu ne mai dorim ca profesorii violenti sau care prezumam ca ar fi fost violenti sa aiba expunere la copii, la clase, la comunitatea scolara", a subliniat ministrul Educatiei.
 
Intrebata ce se intampla in cazul in care profesorul respectiv se dovedeste a fi vinovat, Ligia Deca a precizat ca exista posibilitatea desfacerii contractului de munca (concediere), fara sa mai fie nevoie de o decizie a justitiei.
 

Extras din Legile Educatiei: Legea invatamantului preuniversitar, varianta Deca

 

Sectiunea 1 - Raspunderea disciplinara a personalului didactic

 
Art. 204
(1) Personalul didactic are obligatia sa isi exercite profesia respectand atat principiile si valorile consacrate in prezenta lege, cat si cadrul legal general, precum si interesul superior al copilului/elevului.
 
(2) Reprezinta abateri disciplinare ale personalului didactic de predare si se sanctioneaza potrivit art. 205:
a) faptele de violenta fizica si/sau verbala, indreptate impotriva elevilor sau a colegilor, in situatia in care, potrivit legii, nu reprezinta infractiuni;
b) orice fapte sau atitudini care pot pune in pericol sanatatea si integritatea fizica sau psihica a anteprescolarilor/prescolarilor/elevilor;
c) manifestarea convingerilor politice si prozelitismul religios in spatiul scolar, in situatia in care, potrivit legii, nu reprezinta infractiuni;
d) activitatea de desfasurare a meditatiilor cu elevii de la propria clasa;
e) incalcarea dispozitiilor legii, a obligatiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel national sau ale unitatii de invatamant al carei angajat este sau in cadrul careia presteaza activitati de predare-invatare-evaluare cu anteprescolarii/prescolarii/elevii;
f) alte fapte de natura sa aduca atingere imaginii, demnitatii sau drepturilor copiilor/elevilor si a familiilor acestora, ori sa prejudicieze onoarea si/sau prestigiul unitatii/institutiei, interesul invatamantului.
 
(3) Abaterile disciplinare prevazute la alin. (2), lit. a) si b) pot fi constatate numai dupa solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialisti din cadrul din cadrul DGASPC la solicitarea scrisa a unitatii de invatamant.
 
(4) Cercetarea disciplinara a personalului didactic auxiliar se realizeaza conform prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(5) In cazul in care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevazute la art. 204, alin. (2), lit. a)-b), pe perioada desfasurarii cercetarii disciplinare, acesta nu va desfasura activitati didactice cu beneficiarii directi, cu pastrarea corespunzatoare a drepturilor salariale.
 
Art. 205
(1) Sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, in raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) observatie scrisa;
b) reducerea salariului de baza, cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si control, cu pana la 15%, pe o perioada de 1-6 luni;
c) suspendarea, pe o perioada de pana la 3 ani, a dreptului de inscriere la un concurs pentru obtinerea gradatiei de merit, pentru ocuparea unei functii de conducere, de indrumare si de control ori a unei functii didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioada de pana la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare si desfasurare a examenelor nationale;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
 
(2) Pentru abaterile disciplinare prevazute la art. 204 alin. (2), lit. a) si b) nu se pot aplica sanctiunile disciplinare prevazute la alin. (1), lit. a)-c).
 
(3) In functie de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sanctiunilor stabilite la lit. b)-e) se dispune si masura retragerii decoratiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic in conformitate cu prevederile art. 213.
 
(4) In situatia aplicarii sanctiunii disciplinare prevazute la alin. (1), lit. d), pentru fapte referitoare la acte de violenta fizica si/sau verbala si orice activitati/atitudini care pot pune in pericol sanatatea si integritatea fizica sau psihica a anteprescolarilor/prescolarilor/elevilor, pentru o perioada de 10 ani persoana sanctionata nu poate exercita nicio activitate didactica in sistemul de invatamant. 
 
Art. 206
(1) Orice persoana poate sesiza in scris, cu privire la savarsirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinara, prin inregistrarea sesizarii la secretariatul unitatii de invatamant, pentru faptele savarsite de personalul didactic angajat, prevazute de prezenta lege ca abateri disciplinare.
 
(2) Pentru cercetarea abaterilor prezumate savarsite de personalul didactic de predare din unitatile de invatamant, se constituie o comisie de cercetare disciplinara formata din 3-5 membri, dintre care unul reprezinta organizatia sindicala din care face parte persoana aflata in discutie sau este un reprezentant al salariatilor, iar ceilalti au functia cel putin egala cu a celui care a savarsit abaterea.
 
In situatia in care la nivelul unitatii de invatamant nu exista suficienti salariati care au functia didactica cel putin egala cu a salariatului cercetat, comisia de cercetare se completeaza cu persoane care au cel putin aceeasi functie, desemnate de catre DJIP/DMBIP, la solicitarea conducerii unitatii de invatamant.
 
(3) Comisiile de cercetare disciplinara se constituie prin decizia directorului unitatii de invatamant abilitate in solutionarea sesizarii, dupa aprobarea lor de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant preuniversitar, pentru personalul unitatii.
 
(4) Pentru personalul didactic de predare din unitatile de invatamant preuniversitar, propunerea de sanctionare se face de catre oricare membru al consiliului de administratie. Sanctiunile se aproba de cel putin 2/3 din numarul total al membrilor consiliului de administratie si sunt puse in aplicare si comunicate prin decizia directorului unitatii de invatamant preuniversitar.
 
Art. 207
(1) In cadrul cercetarii abaterii prezumate, se stabilesc faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, existenta sau inexistenta vinovatiei, precum si orice alte date concludente.
Audierea celui cercetat si verificarea apararii acestuia sunt obligatorii. Refuzul celui cercetat de a se prezenta la audiere, desi a fost instiintat in scris cu minimum 48 de ore inainte, precum si de a da declaratii scrise se constata prin proces-verbal si nu impiedica finalizarea cercetarii. Cadrul didactic cercetat are dreptul sa cunoasca toate actele cercetarii si sa isi produca probe in aparare.
 
(2) Cercetarea faptei si comunicarea deciziei se fac in termen de cel mult 30 de zile de la data inregistrarii raportului de cercetare disciplinara, la registratura generala a unitatii de invatamant preuniversitar, fiindu-i adusa la cunostinta persoanei de catre conducatorul institutiei dupa aprobarea in consiliul de administratie al acesteia. Persoanei nevinovate i se comunica in scris inexistenta faptelor pentru care a fost cercetata.
 
(3) Sanctiunea se stabileste, pe baza raportului comisiei de cercetare, si se comunica celui in cauza, prin decizie scrisa, de catre directorul unitatii de invatamant.
 
(4) Persoanele sanctionate incadrate in unitatile de invatamant au dreptul de a contesta, in termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectiva la Comisia Nationala pentru Inspectie Scolara de la nivelul ARACIIP.
 
(5) Normele privind componenta, organizarea si functionarea si atributiile Comisiei Nationale pentru Inspectie Scolara de la nivelul ARACIIP, se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului educatiei.
 
(6) Dreptul persoanei sanctionate de a se adresa instantelor judecatoresti este garantat.
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

sanctiuni profesoriprofesori agresiviviolenta in scoalaviolenta scolara


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//