Imi amintesc si acum ca eram renumiti in cancelarie drept "galagiosii de la etajul 1". E si normal cand se aduna atatea fete intr-un singur loc! In orice caz, gandindu-ma la anii de liceu, mi-am dat seama ca am si cateva regrete referitoare la acea perioada.
Am adunat intr-o lista cele 10 lucruri pe care le-as face daca as mai fi elev inca o zi:
1. As aprecia mai mult profesorii
Era la moda pe vremea in care eram inca la liceu sa nu fim niciodata de acord cu profesorii. Sa ii contrazicem constant, sa le vorbim fara sa ne ridicam in picioare, sa fim obraznici mai pe scurt. Asta regret cel mai mult. Pentru ca toti profesorii pe care i-am avut sunt oameni buni, de la care as fi putut invata mai mult decat am facut-o deja si care si-au dedicat viata educatiei noastre. Iar pentru asta, le multumesc, macar acum!
2. Mi-as face toate temele
Eram un copil rebel, asta trebuie sa recunosc. Cu toate astea, intotdeauna am reusit sa am note mari - probabil ca eram atenta la ore si invatam atunci cand trebuia. Temele nu le faceam decat atunci cand era obligatoriu, cand stiam ca primesc note pe ele, sau cand aveam un profesor care ne chema in fata clasei pentru a povesti ce am scris acasa. Nu imi placea sa ma fac de ras in fata colegilor, iar notele erau importante pentru mandria mea. Acum regret, mai ales temele nefacute la matematica, fizica si chimie. Limba romana era cea pe care nu o neglijam niciodata si eram prima care se inscria la orice concurs sau olimpiada la aceasta disciplina. Acum imi pare rau ca nu am excelat in mai multe domenii.
3. As invata, macar putin, si la materiile secundare
Tatal meu si-a dorit intotdeauna sa ma inscriu la facultatea de medicina. De cand am intrat la liceu, i-am tot spus ca biologia si chimia nu sunt tocmai punctul meu forte. Imi placea literatura, gramatica, istoria si tot ceea ce tinea de arta, insa refuzam sa am de a face cu stiintele exacte. Acum imi pare rau ca nu am avut macar putin chiar si la materiile pe care le-am urat, pe care le-am considerat mai putin importante si la care ajungeam de prea putine ori pe semestru.
4. As fi o colega mai buna
Intotdeauna m-am inteles bine cu baietii. Cu ei si cu cele trei prietene ale mele (si colege de clasa) imi petreceam tot timpul, atat la scoala, cat si in vacante. Despre celelalte colege de clasa nu stiu mai mult de numele lor, materiile la care excela fiecare (uneori aveam nevoie de inspiratie la lucrari) si, poate, care dintre ele s-a casatorit pana acum (asta am aflat de pe Facebook!). Acum regret si imi doresc sa fi fost o colega mai buna, sa impartasim mai multe lucruri si sa fi pastrat o legatura cu fiecare dintre ele.
5. As participa la orele de pregatire suplimentara
Mergeam, insa doar la pregatirea la romana. Imi dau seama ca putina matematica in plus, fizica/chimie si biologie nu ar fi stricat niciodata. Incerc acum sa recuperez din carti, insa era mult mai usor cand aveam in fata un bun profesor care facea totul pentru a ne baga in cap Teorema lui Pitagora.
6. As merge in excursii/la piese de teatru/as vizita muzee
Am facut asta cand eram in liceu sau chiar in gimnaziu, insa nu suficient de des. Probabil veti spune ca nu e prea tarziu sa o fac acum. Ei bine, acum nu mai am atat de mult timp liber, aceeasi dorinta de a cunoaste locurile noi si aceeasi bucurie de a calatorii cu gasca.
7. As citi mai multe carti
Daca as putea, as da timpul inapoi si as citi 50 de pagini pentru fiecare film pe care l-am vazut in liceu, inca 50 de pagini pentru fiecare ora la care am chiulit si inca 50 pentru fiecare tema pe care nu am scris-o.
8. As face voluntariat/m-as angaja pe perioada vacantelor
Conteaza atat de mult sa fii pregatit pentru momentul in care te vei angaja de-adevaratelea! Sa vezi cum este sa lucrezi in echipa, cum este sa ai un lider care sa iti spuna ce sa faci si sa simti apoi satisfactia pentru ceea ce ai indurat. Daca as mai fi o data elev, as face un internship in fiecare vara, in domenii diferite, la companii diferite!
9. Nu mi-as mai lua scutire de la ore de sport
Uram sa car dupa mine echipamentul pentru ora de sport si sa ma dau peste cap pe saltea la comanda profesorului de sport. Evident, nu aveam nicio pasiune pentru activitatile sportive, asa ca, din motive relevante, in fiecare an am avut scutire la orele de sport. Acum imi pare rau, pentru ca stiu cat de importante sunt activitatile fizice si cum pot contribui la dezvoltarea noastra.
10. As petrece mai mult timp cu parintii
Pentru ca este singurul lucru pe care nu mi-l mai permit acum! Incerc sa ii vizitez cat de des pot, iar asta nu se intampla niciodata mai des de o data la trei-patru saptamani. As vrea sa ii fi ascultat mai mult, sa le fi respectat mai bine dorintele si sa fi petrecut mai mult timp de calitate alaturi de ei.
Eu nu pot, dar voi, aveti tot timpul inainte sa va bucurati de aceste 10 lucruri pe care le-as face daca as mai fi elev inca o zi!
de
Ana-Maria Tudor
Jurnalist - Educatie si Invatamant
5 ani de experienta in domeniul editorial
Specializari in Relatii Publice, Marketing si Managementul Afacerilor,
Educatie si Invatamant
Adresa de email: mariat@rs.ro
Lupan Stefan 09 Mar. 2015 16:00:13
Felicitari. un articol excelent, pe care l-am citit cu placre.Bianca 05 Mar. 2015 13:17:18
minunat articolul m-am regasit in el foarte mult!!!!Virgil Constantinescu 05 Mar. 2015 08:07:43
Un articol plin de caldura sufleteasca si de imbolduri pentru tanara generatie. Il recomand si nepotilor mei, ca si ei se confrunta cu aceleasi obstacole pe drumul spre viata activa. Multumesc autoarei.Ionel Ilie 04 Mar. 2015 22:26:35
Nu am mai citit de multa vreme asa un articol care sa starneasca atata emotie. Cu toti regretam greselile din copilarie si am vrea sa dam timpu inapoi! dar nu prea se poate..Claudia Strainu 04 Mar. 2015 22:23:39
Ce articol frumos, ce vorbe minunate, cata nostalgie, ganduri si amintiri mi-ati starnit, doamna Ana! Am fost invatatoare o viata intreaga, acum am iesit la pensie si mi-e dor de tot ce inseamna viata la catedra, de copiii pe care i-am scolit, i-am iubit, i-am crescut cu atata dragostea. As vrea ca fiecare dintre ei sa parcurga aceste randuri! Va multumesc si va admir! Mult succes!Mariana 04 Mar. 2015 20:44:53
Si eu as face la fel. Doar ca timpu-i ireversibil... Nimic nu ne mai intoarce acolo...