Rezultatele testarilor PISA, cele care reglementeaza si evaluarile nationale pe care le sustin elevii claselor a II-a, a IV-a si a VI-a din Romania, sunt cele care arata ca elevii finlandezi sunt cei mai pregatiti din punctul de vedere al invatarii logice si printre singurii care nu apeleaza la invatarea mecanica.
Chiar si in aceste conditii, reprezentantii din invatamantul finlandez, doresc sa revolutioneze programele scolare si sa le adapteze secolului 21.
Principala modificare pe care o au in vedere reprezentantii sistemului de invatamant finlandez se refera la eliminarea din programa a materiilor in forma lor clasica, precum matematica sau chimia.
In locul disciplinelor standard, profesorii vor discuta cu elevii despre adevaratele probleme ale lumii. Astfel, elevii finlandezi vor discuta la scoala despre Uniunea Europeana - disciplina care inglobeaza limbi straine, istorie, politica si geografie.
Profesorii finlandezi sunt insa nemultumiti de decizia luata de oficialii din educatie, deoarece acest sistem presupune ca ei sa grupeze si sa predea in echipa.
O parte dintre modificari au intrat deja in vigoare in randul elevilor de 18 ani din Helsinki. Daca va fi aprobat intregul proiect, va fi implementat in toata tara in urmatorii cinci ani.
Dvs. stiti cata munca inutila face copilul dumneavoastra? De cate ori nu l-ati surprins invatand pe de rost definitii, poezii, alfabetul sau tabla inmultirii? Vrei sa stiti cat de multi copii fac asta? Ajung sa munceasca dublu pentru simplul fapt ca nimeni nu le-a aratat ca limba romana si matematica functioneaza in realitate ca sisteme reale!
Nimic nu trebuie invatat pe de rost. Nici macar teoremele si regulile de care tinem cont in limba romana sau in matematica. Cum asa? Simplu! Le deducem in mod logic, insa nu toti copiii vor fi asa de privilegiati. De aceea va recomandam sa comandati chiar acum testele care va vor ajuta copiii sa faca un pas in fata!
de
Ana-Maria Tudor
Jurnalist - Educatie si Invatamant
5 ani de experienta in domeniul editorial
Specializari in Relatii Publice, Marketing si Managementul Afacerilor,
Educatie si Invatamant
Adresa de email: mariat@rs.ro