Pentru a atrage cat mai multi tineri profesionisti in invatamant, noua lege a salarizarii ar trebui sa aduce remuneratii de cel putin 2.600 de lei pentru profesorii debutanti, tinand cont ca acestia sunt platiti in prezent cu 1.380 de lei brut, ceea ce ii determina sa isi gaseasca locuri de munca in domenii mai bine platite, subliniaza Simion Hancescu.
"Speram ca prin noua lege a salarizarii, un debutant sa plece undeva de la 2.600 lei salariu brut si sa ajunga, spre final de cariera, la peste 6.000 de lei salariu de incadrare. Ar fi un salariu care i-ar permite unui dascal sa traiasca decent. Aceste propuneri au fost facute in urma cu aproximativ o saptamana si jumatate, sunt discutate cu Ministerul Muncii, insa trebuie sa vedem ce se intampla mai departe, in Parlament", a mentionat presedintele FSLI.
Simion Hancescu a precizat ca in prezent un profesor debutant are un salariu brut de 1.380 lei. "In noua lege a salarizarii, care acum se plamadeste, speram ca se va gasi solutia ca salariile din invatamant sa fie pe o pozitie cat mai atractiva, in sensul de a-i determina pe tinerii performanti sa vina catre invatamant. Ne dorim ca, in urmatorii doi - trei ani, asa cum se anunta ca s-ar implementa aceasta lege, salariile sa se dubleze in invatamant, daca vrem ca in urmatorii trei - patru ani sa vina catre invatamant si tineri performanti, pentru ca meseria de dascal este foarte delicata - si nu oricine poate sa fie dascal adevarat. Iti trebuie vocatie", a subliniat presedintele FSLI.
In plus, salariile din invatamantul romanesc sunt mai mici cu aproximativ o treime in comparatie cu cele din Ungaria, Polonia sau Cehia.
"In Luxemburg, tara cu cel mai ridicat nivel de salarizare din Europa, salariul in invatamant este de 80 de euro pe ora, in timp ce in Romania este de aproximativ 3 euro", a mai spus Simion Hancescu.