10 sfaturi pentru inceperea gradinitei. Cum sa faceti adaptatea copilului mai usoara

De Gavrila Cristina
la 02 Sep. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10 sfaturi pentru inceperea gradinitei. Cum sa faceti adaptatea copilului mai usoara02Sep.2019

Copilul tau a crescut si acum este timpul sa fie introdus intr-o colectivitate si sa aiba parte de invatare dirijata. Daca optezi ca micutul sa mearga la gradinita in jurul varstei de 3 ani, perioada de adaptare ar trebui sa dureze pana la 2 saptamani. Este normal sa ai emotii, indoieli, si sa nu stii cum sa procedezi cand copilului ii este greu sa se adapteze, asa ca sfaturile de mai jos pot fi utile.

Iata o lista cu 10 sfaturi, de care poti tine cont in perioada de adaptare a copilului la gradinita, conform qbebe.ro.

Pregatirea copilului inainte de a merge la gradinita

1. Stabileste tipul de program (scurt, mediu sau prelungit) inca de la inceput
 
 Acesta este un aspect foarte important atat pentru copil cat si pentru educatoare. Aceasta din urma, daca cunoaste cu exactitate programul la care este inscris copilul va putea introduce treptat pe parcursul zilei etapele premargatoare pentru masa, preluarea copiilor, somn etc. Un program constant il va ajuta pe copil sa-si dea seama ca gradinita este ceva serios si nu ceva ocazional sau care dureaza doar o perioada.

2. Nu iti exprima frica, teama sau parerea despre gradinita in prezenta copilului
 
Nu trata gradinita ca pe o gaura neagra, unde iti duci copilul si nu stii ce i se va intampla. Aceasta anxietate a ta i-o vei transmite in mod incosntient si involuntar copilului. Impreuna cu tatal copilului ai ales aceasta gradinita pentru ca a corespuns cerintelor voastre, ca parinti, si nevoilor copilului. Discuta deschis cu educatoarea si cere-i parerea, este cea mai in masura sa iti ofere sfaturi cu privire la adaptarea micutului. Nu uita ca micutul sau micuta ta isi petrece o mare parte din timp sub supravegherea atenta a acesteia.
 
3. Nu insista sa se joace cu ceilalti copii sau sa manance tot inca din prima zi
 
Stim ca esti mai entuziasmata decat copilul tau de faptul ca acum merge la gradinita si esti nerabdatoare sa vezi cum interactioneaza cu ceilalti copii, cum se descurca fara ajutorul tau, insa adu-ti aminte tu, ca adult cand ai venit pentru prima data intr-un mediu nou cum ai reactionat si vei intelege cu siguranta ce se petrece in mintea si sufletul curat al copilului tau. Este posibil sa refuze sa manance in primele zile si in acest caz va trebui sa suplimentezi masa de acasa. Incetul cu incetul se va obisnui cu noul mediu si va incepe sa manance si sa interactioneze cu noi colegi, ba chiar va avea afinitati si se vor lega prietenii care pot dura pana in adolescenta sau de ce nu, toata viata.

4. Lasa-l sa-si ia jucaria preferata cu el la gradinita
 
Pregatirea copilului in prealabil este foarte importanta deoarece in aceasta etapa foarte dificila si noua pentru el, poate simti teama, de asemenea se poate simti nesigur. De aceea, dupa ce l-ai imbracat sau ai imbracat-o ajuta-l/o sa-si aleaga o jucarie pe care o poate lua la gradinita sa ii faca cunostinta cu noii colegi.
 
Acest mic truc te ajuta sa-i mentii captata atentia pe parcursul programului de gradinita si face despartirea de familie mult mai usoara.
 
Lasarea copilului la gradinita
 
5. Nu intra in grupa de copii si mai ales nu zabovi cu pozele
 
Prima zi de gradinita si urmatoarea perioada de adaptare este plina de emotii pentru ambele parti, atat pentru copil cat si pentru parinti, bunici si chiar si pentru cadrele didactice. Copilul este incarcat emotional si nu este cazul sa faci un mare tam-tam din aceasta zi. Nu uita ca el simte ca te desparti de el si nu prea va avea dispozitia necesara sa stea si sa zambeasca frumos in poze. Vei avea sanse nenumarate de a suprinde momente importante din viata de prescolar: la serbari, actiuni curriculare sau extracurriculare, zilele de casa deschisa sau vizite tematice si excursii.  
 
6. Ia-ti la revedere de fiecare data, chiar daca plange
 
Un sarut cald din partea mamei va face mai mult decat o fata ingrijorata si plansa a mamei. Fii zambareata si lasa-l in grija educatoarelor cu cea mai mare incredere. Fii sigura ca va fi tratat cum trebuie. Acum cel mai important lucru este sa creezi o stare ambientala calma in familie. De asemenea este la fel de necesar sa ii acorzi mai multa atentie si sa iti petreci mai mult timp cu copilul in casa. Evita in perioada de adaptare sa iesiti in parc, la teatru sau in multime. Aceste iesiri in perioada de adaptare cu gradinita il pot obosi si se va simti coplesit. In acest caz pot aparea reactii de refuz in relationarea cu persoanele noi.
Preluarea copilului de la gradinita
 
7. Ia-l mai devreme de la gradinita in primele zile
 
Asa cum am punctat si mai sus copilul are acum nevoie de siguranta si de un program constant pentru a-si forma noi deprinderi de somn, participare la activitati, luatul mesei in grup si alte lucruri care fac parte din etapa prescolara. In primele zile copilul poate fi nerabdator si poate avea mai multe sesiuni de plans. De aceea este indicat sa ii oferi increderea ca il vei lua acasa in fiecare zi cand termini si tu programul tau de la serviciu. Poti ca in prima zi sa il iei cu cateva ore mai devreme, apoi treptat sa amani preluarea cu cate o ora. Astfel copilul va putea sa asocieze etapele in desfasurare cu plecarea acasa. De exemplu, cei care sunt la program scurt vor invata ca mami sau buni vine dupa ce mananca de pranz, iar cei la program lung vor sti ca dupa ce se trezesc se mai joaca putin si vine dupa ei.

Dupa primul weekend acasa
 
8. Pregatiti-va impreuna hainele si lucrurile: tu pentru serviciu, copilul pentru gradinita
 
Prima saptamana a trecut si ai rasuflat usurata observand o usoara adaptare a copilului cu programul de gradinita: sesiunile de plans si crizele de furie s-au rarit. Dar ce te faci in prima zi din a doua saptamana cand copilul se poate trezi si va refuza mai aprig decat la inceput sa mearga la gradinita? Dragi parinti, acest lucru este foarte normal si ar trebui sa vedeti partea buna- copilul stie ca are un program pe care trebuie sa-l urmeze. Tot ce poti face este ca duminica seara sa va pregatiti impreuna hainele si geanta, mami si tati pentru serviciu, copilul pentru gradi. Poti folosi de asemenea ca si metoda de acum: recompensa pentru purtare buna la gradinita. Dar aceasta recompensa nu trebuie sa se concretizeze in dulciuri sau mancare ci mai degraba, o plimbare in parc sau vizionarea unui episod din desenul preferat.
 
9. Nu te ingrijora daca nu povesteste ce face la gradinita
 
Daca nu povesteste ce face la gradi este pentru ca inca nu a asimilat etapele programului si o poti intreba pe educatoare daca participa la activitati. Unii copii sunt mai timizi si au nevoie de o perioada mai mare de integrare in grup, altii sunt mai deschisi si cand pleaca de la gradi nu ii mai poti opri din povestit. Daca esti mamica unui copil care refuza sa iti spuna daca s-a jucat, a mancat sau alte lucruri pe care doresti sa le afli, urmareste-i reactiile si discutiile cu jucariile in timp ce se joaca acasa. In limbajul si comportamentul sau se vor vedea gesturile educatoarei, situatiile care i-au placut sau displacut. Folosind aceasta metoda, vei invata multe despre modul in care copilul tau face fata situatiilor de la gradinita.
 
10. Spune-i copilului cat de mult il iubesti
 
Dragostea si afectiunea mamei vor fi primele lucruri de care ii va fi dor. De aceea este important sa insisti atunci cand se intoarce de la gradinita cu vorbe dulci. Ca de exemplu: " Cat de mult mi-ai lipsit!","Esti cel mai important pentru mine si am venit de la serviciu cat de repede am putut pentru a te lua de la gradinita si abia astept sa-mi povestesti ce ai mai invatat!". Aceste cuvinte il vor ajuta sa scape de teama ca a fost abandonat si ca mami sau tati nu-l mai iubesc.


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

adaptare copil gradinita sfaturi incepere gradinita prima zi de gradinita


x

Lasa un raspuns




Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//