De
Ziua Mondiala a Alimentatiei, ne propunem sa aducem in atentia parintilor rolul pe care il joaca alimentatia in imbunatatirea rezultatelor scolare.
"Nutritia corespunzatoare si somnul suficient sunt cei mai importanti factori care favorizeaza acumularea de energie necesara procesului de invatare. Tensiunea nervoasa se amplifica atunci cand se lucreaza dupa doar trei ore de somn, cand alimentele pline de zahar, grasime si sare sunt principala
sursa de alimentatie.
Organismul are nevoie de timp sa asimileze alimentele si de aceea un mic dejun nutritiv, urmat de mese echilibrate pot sustine stresul psihic. Un somn linistit si odihnitor este influentat de tipul de alimente consumat si de aceea, cu o noapte inainte de examene, copiii trebuie sa evite ingerarea de alimente care ingreuneaza digestia", explica nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Care sunt cele mai indicate alimente pentru elevi:
Morcovi - sunt o sursa bogata de vitamine si minerale, redau copiilor energia si puterea de concentrare, ajuta la imbunatatirea vederii si previn aparitia mai multor boli grave, precum cancerul.
Pestele - nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor, deoarece aduce un aport important de proteine si vitamine. In plus, ajuta la imbunatatirea memoriei. Copiii pot manca peste de doua-trei ori pe saptamana.
Lactate - copiii care consuma regulat produse lactate au sanse mai mici decat ceilalti sa sufere de obezitate, care pare sa fie boala secolului in randul celor mici. Grasimile usoara din lactate sunt benefice pentru dezvoltarea creierului, a sistemelor imunitar si hormonal. In plus, lactatele sunt o sursa excelenta de calciu.
Oua - contribuie la maximizarea functiei cerebrale si ajuta la pastrarea echilibrului intre neurotransmitatorii implicati in procesul de invatare.
Produsele bogate in vitaminele B - au un rol semnificativ pentru buna functionare a memoriei.