Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a dat asigurari ca pana la sfarsitul anului se va stabili daca grupa mare va face parte din invatamantul obligatoriu.
"Fiecare masura pe care o introducem trebuie sa fie fundamentata, foarte bine pregatita si sa reprezinte consensul discutiilor cu toti responsabilii din sistem. Daca nu am fi aprobat, in decembrie, o ordonanta de urgenta de modificare a Legii educatiei, in ianuarie trebuia sa mergem pe cinci ani gimnaziu si trei ani liceu, idee respinsa de toti actorii din sistem.
De aceea, inca de acum, analizam si posibilitatea de a modifica Legea educatiei pentru a introduce grupa mare in invatamantul obligatoriu, proiect bine primit", a explicat ministrul Educatiei.
"Vom avea astfel, 12 ani obligatorii, ceea ce pentru Romania ar insemna un salt extraordinar. Discutiile privind cresterea numarului de ani de studii obligatorii au inceput inca din anii '80. Asa s-a ajuns la zece ani obligatorii, desi se dorea sa se ajunga la 12 ani. Ar fi fost foarte bine daca s-ar fi facut in anii '80 sau macar in prima parte a anilor '90.
Nu s-a intamplat. Incercam acum, dupa 24-25 de ani, sa rezolvam acest obiectiv. Impactul asupra dezvoltarii copilului si calitatii educatiei va fi foarte mare, pentru ca un copil care este deja intr-un sistem formal de educatie de la cinci ani are rezultate mult mai bune decat unul care nu participa la sistemul de euducatie formala", a explicat ministrul.
Potrivit lui Pricopie, in prezent, in grupa mare sunt cuprinsi 98-99 la suta dintre copiii cu varsta intre 5 si 6 ani. In urma adoptarii acestei prevederi, invatamantul obligatoriu va incepe la cinci ani si se va incheia dupa finalizarea clasei a X-a.
"Exact pentru acest 1-2 la suta dintre copiii care nu merg la gradinita vrem sa introducem invatamantul obligatoriu de la cinci ani. Acest lucru va duce la cresterea duratei invatamantului obligatoriu la 12 ani", a adaugat ministrul.
Ministrul mai spune ca la nivel european, sunt cateva tari in care invatamantul obligatoriu incepe si de la trei ani, insa tendinta in educatie este de scadere a varstei la care incepe invatamantul obligatoriu.