In continuare, salariile profesorilor romani sunt printre cele mai mici din Europa, iar alocatiile elevilor au un nivel foarte scazut, in comparatie cu colegii lor din alte tari.
Bugetul alocat in anul 2016 Educatiei este de 3,6% din Produsul Intern Brut (PIB), departe de pragul de 6% din PIB, cat si-ar dori sindicalistii, desi anul 2015 s-a incheiat cu un procent de 3,9% din PIB in urma rectificarilor bugetare, subliniaza Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant intr-o scrisoare deschisa.
"Reprezentantii profesorilor reproseaza guvernului Ciolos ca prioritatea educatiei nu se reflecta si in realitatea bugetara. "Mesajul dumneavoastra ascunde un subton ingrijorator in care Educatia este unul dintre ministerele pierzatoare la distributia bugetului, procentul de fonduri alocate fiind, asa cum se prefigureaza din executia bugetara pentru anul 2015, sub cel din anul bugetar precedent. Nu am inteles acest dublu mesaj, pentru ca nu pot intelege cum intr-o perioada in care principalele organisme financiare apreciaza cresterea economica a Romaniei, Educatia ramane din nou printre codase.
Un guvern tehnocrat ar fi trebuit sa puna accent exact pe acest palier. Cum putem construi o Romanie asa cum ne-o dorim, daca nu avem bani de cercetare, de burse doctorale, de salarii pentru profesori si investitii in infrastructura precara din invatamant? Cum putem avansa in ierarhiile internationale universitare, cand banii pentru tinerii cercetatori "sunt prioritari", dar lipsesc cu desavarsire?! Cum putem atrage tinerii catre studiu, profesorii catre catedre, cand principala lor grija ramane subzistenta cotidiana?", se arata in scrisoarea sindicalistilor.
Acestia subliniaza ca Romania trebuie sa-si schimbe filozofia in ceea ce priveste finantarea Educatiei, acest domeniu avand nevoie de o crestere constanta, sustenabila.