Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
De Portal Invatamant la 19 Sep. 2018 |
![]() |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
De ce isi pierd copiii motivatia de a invata la scoala? Exista mai multe motive, insa principalul factor este presiunea care se pune pe copii pentru a ajunge la performanta. O intrebare pe care si-o pune fiecare parinte este: Copilul meu se dezvolta destul de bine?
Expertii observa la parinti o tendinta de a incerca sa sileasca copilul de a ajunge prea rapid la performanta. Copiii sunt fortati sa invete mai mult, se pune presiune pe ei pentru a avea cele mai bune rezultate la scoala. Din pacate acest lucru provoaca stres la copii, le poate crea o stare de epuizare care are efect negativ asupra abilitatilor lor. Treptat starea lor de sanatate poate fi afectata, unii copii pot suferi de anxietate. Un lucru este sigur, nu toti copiii pot suporta presiunea care se pune pe ei de catre parinti in legatura cu invatatura.
Copiii vor sa fie independenti. Fiecare copil decide pentru sine cat de multe cunostinte vrea sa acumuleze. Specialistii spun ca un copil care este stresat sa invete nu va avea succes la invatatura. El va fi interesat mai mult de ceea ce ii place si mai putin de ceea ce i se impune sa faca. Parintii fac eforturi enorme pentru a-si sustine in mod optim copiii. Unii isi duc copiii la scoli private, fac totul pentru ca ei sa aiba parte de cea mai buna educatie.
Copiii au nevoie de timp liber, de putina libertate, au nevoie de cunoasterea contextelor culturale, ei exploreaza fenomenele lumii din curiozitate, in functie de nevoile lor si de nivelul lor de dezvoltare. Copiilor le place sa invete, dar depinde ce si cat anume. Pentru copii bucuria de invatare si dedicare sunt importante pentru procesul de invatare in viata lor. Desi parintii spun ca au copii care adora sa invete, in realitate ei sunt motivati de adulti, sunt rugati sau recompensati sa faca asta. Copiii au nevoie de carti interesante, de articole de cultura generala, sunt mai degraba interesati de Internet, de telefoane mobile, de muzica, filme si televizor. Astfel de lucruri le plac copiilor, ei sunt bucurosi sa se joace, sa descopere lucruri noi, sa exploreze ceea ce le starneste curiozitatea.
Sfaturi utile pentru a-ti motiva copiii sa invete:
Copilul trebuie sa aiba un
Un copil trebuie sa aiba un program bine stabilit pentru invatare. Pentru el rutina zilnica trebuie sa fie bine structurata. În fiecare zi este bine sa stie ca doua ore trebuie sa le dedice temelor pentru scoala. Daca este bine organizat, copilul va avea o capacitate de concentrare mai buna.
Somnul este important pentru copil. El trebuie sa fie odihnit, de aceea inainte de a invata, cand vine de la scoala este bine sa stea putin in pat linistit, eventual sa doarma o ora.
Fiecare parinte trebuie sa se asigure ca odorul sau are suficient timp liber, pentru a se juca si relaxa. Copilul trebuie sa aiba timp pentru el, pentru ca sa se bucure de viata. El trebuie sa stie ca sunt si alte lucruri importante, nu doar scoala. Mai presus de toate, copilul trebuie sa aiba o camera a lui, un loc in care sa aiba lucrurile personale, unde se poate relaxa si distra. Camera sa trebuie sa fie frumos mobilata, amenajata pe gustul lui, un loc in care sa se simta bine si in siguranta.
Un copil poate avea si un program bine stabilit pentru activitati extrascolare, pentru anumite cursuri: inot, limbi straine, dans, tenis si altele.
Cand copilul nu respecta programul de studiu, parintele trebuie sa-si pastreze calmul, sa-i ofere putin timp liber, sa faca pauza si apoi sa-l motiveze sa invete in continuare.
Copilul trebuie recompensat atunci cand obtine rezultate bune. Parintii ii pot cumpara un joc video interesant, sau un telefon mobil pe care poate si-l dorea de mult timp.
Copilul trebuie convins de parinti ca este important sa invete, dar trebuie lasat sa decida singur cum sa invete. Pe masura ce obtine rezultate, el va deveni mai motivat si astfel va avea mai multa incredere in sine. Un parinte care lasa copilul sa ia astfel de decizii ii promoveaza autodeterminarea si dorinta de a invata.
Parintii trebuie sa creeze copiilor conditii ideale pentru invatare si sa fie convinsi ca toate problemele care scad motivatia elevilor au o rezolvare.