Update: Ca raspuns la scrisoare, oficialii Ministerului Educatiei i-au transmis mamei ca o invita saptamana viitoare la o discutie la Minister.Iata raspunsul oferit de oficialii Ministerului Educatiei:
"Stimata doamna,
Ministrul Ecaterina Andronescu a parcurs mesajul pe care l-ati postat pe pagina de Facebook a MEN si va invita saptamana viitoare, in functie de disponibilitatea dumneavoastra, la o intalnire, pentru a discuta chestiunile semnalate. Intalnirea ar urma sa aiba loc la sediul ministerului. Ne-am bucura daca raspunsul dumneavoastra ar fi pozitiv."
Parintele afirma ca este mama a doi copii, unul de unul de clasa a IV-a si celalalt in clasa pregatitoare si atrage atentia asupra programei scolare prea incarcate si a altor probleme din invatamant, intr-o
comentariu postat pe pagina de Facebook a Ministerului Educatiei Nationale.
Publicam mesajul integral al parintelui:
"Doamna ministru, sunt mama a doi copii; o fata si un baiat. Unul in clasa a 4-a si una in clasa pregatitoare. Sunt un parinte ce regreta enorm, din pacate, ca a avut lasitatea de a creste doi copii in Romania. Sunt un parinte ce isi priveste copilul istovit de acest sistem de invatamant ce nu are o continuitate si nici respect fata de copii si parinti. Ca mine sunt convinsa ca sunt alti zeci de mii de parinti.
Declaratiile dumneavoastra din ultimele zile m-au convins ca traiti intr-o tara diferita de tara mea. imi iubesc tara si nu pot intelege de ce dumneavoastra, oamenii ce ati ajuns sa ne conduceti, ati uitat ca sunteti romani. De peste 20 de ani faceti diverse experimente pe cetatenii acestei tari. Pot accepta sa faceti experimente pe noi, adultii, meritam pentru ca nu stim sau poate nu avem cum sa alegem oameni ce iubesc tara asta pentru a ne conduce. Dar stimata doamna, stimati politicieni, eu si alti zeci de mii de parinti va interzicem sa ne distrugeti copiii.
Traim intr-o tara in care sistemul medical nu asigura parintilor siguranta ca dupa ce aduc pe lume un copil cu mari eforturi financiare, nu au siguranta ca pleaca din spital cu nou-nascutul sanatos, fara stafilococ sau mai stiu eu ce bacterii. si apoi ne luptam in fiecare zi sa asiguram copiilor nostri o viata decenta intr-o tara unde alocatia este extrem de mica si totusi avem politicienii printre cei mai instariti din Europa. Apoi ajungem in perioada scolara a copiilor nostri, unde sunt preluati in majoritatea cazurilor de invatatori ce, din pacate, au uitat cat poate un copil de 6 ani.
Doamna ministru, copiii nostri sunt obligati din clasa intai sa faca portofolii, sa invete peste capacitatea unui copil de 6 ani, din dorinta cadrelor didactice sa se afirme, sa castige cat mai multe concursuri, examene semestriale… Ati uitat, domnilor profesori, ca acesti micuti sunt in crestere, ca au nevoie de odihna, de joaca. Da, ca sa vedeti, de joaca! Pentru ca un copil la varsta de 6 ani se dezvolta si prin joaca. Nu e firesc sa aiba un copil de 6 ani un ghiozdan de peste 4 kg in spate. Si dupa ce le furam copilaria, ce sa vedeti doamna ministru, vine clasa a V-a si ne lovim de o cruda realitate.
La scoala nu se face carte, dar in schimb au teme imposibil de terminat ca volum, profesorii uita sa predea, sa se aplece asupra exersarii materiei, dar in schimb cer si cer: materiale suplimentare, teme fara sa le fi explicat copiilor si modul de rezolvare. si ce sa vedeti, parintii disperati nu au alta varianta decat sa-si duca copilul la meditatie – romana, matematica, limba straina, instrument! Si dupa ce ca programa e foarte incarcata de multe ore, copiii stand la scoala si pana la 8 ore pe zi, cand vin acasa mananca, apoi pleaca la meditatie 2 ore.
Vin acasa si trebuie sa se apuce de sirul interminabil de teme fara noima. Termina la 12 noaptea. Dimineata isi ia in spate ghiozdanul, care la clasa a IV-a cantareste 6 kilograme. Da, doamna ministru, 6 kilograme. Un copil de liceu duce peste 10 kg in spate. Merg copiii aplecati pana la scoala, urmariti de scolioza! stiti ce e in sufletul unui parinte cand isi vede copilul asa?
Din fericire pentru mine e un copil cu rezultate excelente. Dar restul copiilor de la liceu cu rezultate excelente, cum credeti ca au ajuns asa? Cu ce pret? Vorbesc aici de sumele enorme cheltuite pe meditatii, deoarece la scoala nu se preda cu profesionalism. Vorbesc de un pret mult mai mare: sanatatea!
Copiii nu au copilarie. Au de carat ghiozdane pline de carti suplimentare din clasa intai. Din clasa a V-a, meditatii – se dau meditatii ca sa intre printre primii la licee. Dar stiti al cui e meritul doamna ministru? Al lor si al nostru, al parintilor. Din pacate nici nu ma pot bucura de succesul copilului meu, si nimeni nu se poate bucura de succesul copiilor… platim un pret mult prea mare… noi, parintii suntem epuizati si ingrijorati pentru copii si viitorul lor! Ca si cum nu ar fi fost destul de greu, veniti acum si spuneti sa-i lase repetenti de la clasa intai, ca vacanta de iarna e prea lunga.
Doamna ministru, nu ati avut copii elevi? Ati uitat ca au nevoie de odihna pentru a fi sanatosi. Ati uitat ca au nevoie de joaca, de socializare. Doamna ministru, pentru copiii astia trebuie sa existe viata si dincolo de acest sistem de invatamant bolnav si gaunos, in care interesele oricui primeaza, dar mai putin ale elevilor!" scrie Anca Carmen.
Comentarii [8 comentarii]Adauga comentariul tau
Matei 29 Ian. 2019 17:15:51
Propun sa se anceapa; schimbarile in anvatamant cu ministrul Ecaterina Andronescu, cred ca; s-ar rezolva din start o mare parte din probleme.Cristina 29 Ian. 2019 14:36:10
Domnule Bacila Ioan, ori esti ipocrit ori ai peste 60 ani. Am un copil de 21 ani si unul de 17 ani. Ambii copii au coloana stramba, si cu migrene destul de puternice. In fiecare an, si nu exagerez, am cheltuit aproape cat sunt taxele la o scoala particulara. La fiecare inceput de an scolar se schimba ceva: tabla, parchet, banci, scaune, mobilier, perdele, TV, proiector. In functie de celelalte clase, de directiune. Bineinteles ca toate sunt prin Asociatiile de parinti, ca doar nu se incurca scoala. Era spaga, abuz, daca o facea scoala. S-a gasit o forma legala si pentru asta. De aici incep iar alte cheltuieli: modernizare bai, sistem video si audio de supraveghere, geamuri si usi termopan, izolatie cladire, etc. Si daca pana acuma crezi ca nu este de ajuns, inclusiv scoli mari, cu prestigiu si renume, au profesori care nu lucreaza la ore decat cu 3-5 elevi maxim care sunt "olimpici" aici ma refer la copii cu parinti cu functii "mari" sau banoase, restul sunt de umplutura si scriu ce inteleg, pentru ca nu au voie sa se ridice si sa spuna ca nu au inteles nimc. Imediat apare replica "ca sunt prosti". Oare intr-o clasa cu 25 copii numai 5 copii sunt inteligenti, restul sunt prosti? Si de aici incepe pregatirea si meditatiile care sunt destul de scumpe. Si daca dumneata ai putut face lectiile cu copii, inseamna ca esti cadru didactic pentru ca de la clasa a V a eu nu am mai putut face, pentru ca nu le mai intelegeam, iar daca stiam rezolvarea, metoda de a explica copilului nu era "corecta" dpdv a profesorului. Si cum explici faptul ca dupa ce timp de 4 ani copilul meu nu a primit la matematica mai mult de nota 5, in cazurile cand doamna era bine dispusa, vine acasa cu nota 8.98 la bacalaureat. Pregatirea din cei 4 ani de liceu pentru ce a fost. De ce a trebuit sa cheltuit atatia bani, cand foarte bine puteam plati o activitate extrascolara care sa-l ajut in viata.Bacila Ioan 28 Ian. 2019 18:19:57
Rectific : la școală se stă nu 29 de ore, ci antre 20-29 ore. Ar fi bine ca Doamna Ministru, pentru admirația pe care i-o poartă lui Gheorghe Lazăr Politehnica a sărbătorit anul trecut 200 de ani de la anființare să pună școala pe prim-plan. Copiii au timp să se joace și an timpul săptămanii și la sfarșitul ei și an vacanțe.Bacila Ioan 28 Ian. 2019 17:45:09
Mai rar ai ocazia să citești atatea aberații.Deci doamna are un copil an clasa a 4-a și unul la pregătitoare. De ce ași trimite copiii la meditații, ea nu poate să-i ajute? Pe mine m-au ajutat părinții pană an clasa a 8 - a. Am și eu patru copii, trei sunt la școală de la clasa I - a pană la a VIII - a. Nici unul nu a făcut meditații, ai ajut eu și soția mea. La școală nu se stă mai mult de 29 de ore pe săptămană, nu 40 cum insinuează doamna. Problema sistemului de anvățămant constă an primul rand an sistemul defectuos de examinare la sfarșitul clasei a VIII - a. Ar trebui următoarele examene : 1 Romană; 2 Matematică; 3 Științe reale fizică, chimie, biologie; 4 Științe umane istorie, geografie. Cele patru examene ar alcătui o medie 50 la sută, iar pentru intrarea la liceu, cealaltă parte a mediei ar putea fi un examen din domeniile matematică-fizică, chimie--biologie, etc... Ar trebui reanființate secțiile matematică-fizică și chimie-biologie, deoarece e cerere mare de ingineri și de medici pe piața muncii. Bineanțeles că nu o să țină nimeni cont de spun eu.CANTEA LIVIUTA 28 Ian. 2019 15:42:10
Manualele nu sunt atractive, multe au continut ce depasesc posibilitatile de intelegere si asimilare ale copiilor. Am observat ca la clasa a II a au fost introduse notiuni care, doar cu cativa ani in urma se invatau in clasa a IV a . Multe materii nu au nicio legatura cu practica, desi ar fi necesar. Copiii romani sunt inhibati si de materie , dar si de stilul de predare si ascultare. Inca sunt cadre didactice care ironizeaza copiii si ii incurajeaza sa se ironizeze intre ei, sunt foarte multi copii care sufera si urasc scoala din acest motiv. Dacsalii dedicati si cuvocatie sunt tot mai putini pentru ca sistemul se pare ca nu-si doreste astfel de dascali. Sunt multe de spus, dar nimeni nu are ochi de vazut si urechi de auzit, suntem intr-o bula a absurdului.VASILICA 28 Ian. 2019 14:04:54
Are mare dreptate.......demnitarii au uitat de unde au pornit....au zapacit manualele scolare,intreg invatamantul si intreg sistemul de trai in Romania e dat peste cap din cauza unor ministrii care nu sunt capabili de a conduce o tara...lor le lipsesc "diplomele",nu stiu sa vorbeasca coerent...dar cer de la altiiIon Vasile 28 Ian. 2019 13:25:23
Această doamnă ministru nu face altceva decat să abramburească mai tare educația acestor copii! Va rămane an istoria miniștrilor ratați prin hotărarile sale nefericite. Îngrămădind și mai tare noțiuni și cunoștințe generale neesențiale nu face altceva decat să piardă din vedere că nu se mai pot asimila noțiunile de bază iar marea majoritate a elevilor nu vor mai avea pe ce să structureze ce se va preda an clasele următoare. Copii vor fi derutați de noțiunile sterile și neesențiale. Școala nu trebuie să fie un coșmar ci parte a celei mai fericite și lipsite de griji perioade a vieții, copilăria!San Sebastian 28 Ian. 2019 12:51:38
nu are dreptate.nicio clasa nu incepe programul la 8 si il termina la 16.00.... Cum vrei sa-ti invete copilul matematica, gramatica, limba straina..., fara sa exerseze?! Fara teme, fara culegeri de analize... Nicaieri in lume nu se plange cineva de asa ceva...De unde tot scoateti asemenea voci ? E mai lung programul scolar la noi si pentru ca ora de curs e foarte lunga, 50 de minute...in alte tari, e de doar 30-40 de minute, dar nicaieri nu se renunta la teme ...