Fondurile europene vor fi utilizate pentru revizuirea curriculumului national obligatoriu pentru invatamantul gimnazial, cu accent pe nevoile elevilor din grupurile dezavantajate. Proiectele pot fi depuse de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MECS) si agentiile, structurile si organismele aflate in subordinea/coordonarea MENCS, in parteneriat cu entitati cu activitate relevanta in domeniul invatamantului gimnazial si vor avea ca scop:
- formare profesionala continua a personalului didactic;
- dezvoltare a curriculum-ului national obligatoriu pentru invatamantul gimnazial;
- testare a resurselor didactice aferente curriculum-ului national obligatoriu in unitatile scolare pilot.
Unul dintre motivele care genereaza abandonul scolar este oferta scolara, in termeni de continut si metode: curriculum prea teoretic, neadaptat nevoilor individului modern si irelevant pentru piata muncii. De finantarea proiectelor care vor elimina aceste inconveniente vor beneficia:
- 8.000 de elevi din invatamantul preuniversitar, in special elevi din grupurile vulnerabile;
- 2.800 de experti in dezvoltarea curriculara;
- 700 de experti din personalul partenerilor sociali in educatie, inclusiv din ONG-uri;
- 50.350 de specialisti din invatamantul preuniversitar gimnazial: cadre didactice, manageri scolari, personal de sprijin din scoli si experti ai organizatiilor partenere.
MFE asteapta propunerile, sugestiile sau recomandarile privind ghidul solicitantului „Curriculum national obligatoriu actualizat pentru invatamantul gimnazial”, pana la data de 9 septembrie 2016, pe adresa: ghid.gimnaziu@fonduri-ue.ro.