Printr-un cumul de comportamente si sentimente unice, care dau nastere unor asteptari specifice, se contureaza un univers al relatiei dintre parinti si copii, care influenteaza parcursul lor in viata, subliniaza specialistii Shakespeare School.
In ce consta procesul de implicare a parintilor in educatia copiilor?
Implicarea parintilor in educatia copiilor poate fi definita ca orice interactiune a acestora cu cei mici acasa sau la scoala, cu scopul de a se asigura ca performanta lor academica se va desfasura in mod optim. Iata cateva exemple de activitati si comportamente care pot fi incluse in aceasta categorie:
• Discutiile dintre parinti si copii privind activitatile scolare;
• Discutiile despre aspiratiile si asteptarile parintilor si ale copiilor;
• Monitorizarea temelor pentru acasa;
• Implicarea in activitati de lectura;
• Reguli de disciplina pentru acasa;
• Comunicarea cu profesorii;
• Participarea la diverse evenimente scolare;
• Discutiile dintre parinti.
Dinamica relatiei parinte-copil-educatie
Studiile efectuate releva faptul ca parintii care prezinta o atitudine pozitiva fata de educatia copiilor lor, de scoala si de profesori sunt capabili sa influenteze pozitiv performantele academice ale copiilor. Iata care sunt principalele mecanisme prin care se produce acest efect:
• Implicarea parintilor vs socializarea academico-cognitiva - Parintii joaca un rol esential in socializarea academica si cognitiva a copiilor. Acestia influenteaza atat dezvoltarea intelectuala a copiilor, cat si dorinta acestora de a se implica in procesul de invatare scolara. Atitudinea, convingerile si asteptarile parintilor in ceea ce priveste procesul de scolarizare influenteaza comportamentul copiilor in mediul scolar si, implicit, performantele acestora in procesul de invatare.
• Implicarea parintilor vs relatia elevi-profesori - Specialistii au constatat faptul ca implicarea parintilor in educatia copiilor influenteaza pozitiv natura relatiei dintre acestia si profesori. Copiii care beneficiaza de relatii parentale coerente si sigure, de la varste fragede, au capacitatea de a dezvolta relatii mai apropiate cu profesorii implicati in educatia lor. in plus, acestia prezinta un nivel mai ridicat de motivatie academica si tind sa dezvolte mai putine probleme comportamentale in mediul scolar.
• Implicarea parintilor vs performantele scolare ale copiilor - Studiile efectuate au dezvaluit faptul ca implicarea parintilor in activitati educationale atat acasa, cat si la scoala influenteaza, in mod pozitiv, performantele academice ale copiilor. Atunci cand parintii se implica in educarea si monitorizarea copiilor acasa, ei influenteaza pozitiv atitudinea copiilor fata de scoala si rezultatele pe care le obtin. in plus, atunci cand acestia comunica cu profesorii si participa la evenimentele scolare, stabilesc o buna relatie cu comunitatea academica si contribuie la imbunatatirea eficientei cadrelor didactice in educarea copiilor lor.
• Asteptarile parintilor vs performantele scolare ale copiilor - Specialistii au constatat faptul ca, atunci cand parintii au asteptari ridicate cu privire la performantele copiilor, acestia au tendinta de a se implica mai mult in procesul de educatie. in plus, acestia le asigura copiilor un mediu propice de invatare atat acasa, cat si in mediul scolar ales pentru ei. Mai mult decat atat, ei se implica in diverse activitati suplimentare cu scopul de a contribui la dezvoltarea cognitiva a copiilor. Astfel, ei influenteaza pozitiv performantele scolare pe care acestia le obtin, prin sporirea eficientei procesului de invatare academica.
• Implicarea parintilor in educatia copiilor acasa vs performantele lor scolare - Implicarea parintilor in educatia copiilor acasa presupune activitati precum monitorizarea temelor si discutiile directe cu acestia privind activitatile si rezultatele scolare. Aceste interactiuni si comunicarea ii ajuta pe copii sa perceapa activitatile de acasa ca fiind mai putin dificile si mai placute, intrucat simt ca beneficiaza de suportul parintilor. in plus, numeroase studii au dezvaluit faptul ca atitudinea pozitiva a parintilor si comportamentul de sustinere al acestora sprijina nevoile psihologice ale copiilor. Astfel, acestea sporesc motivatia autonoma a scolarilor si influenteaza pozitiv performantele pe care ei le obtin in mediul academic.
In concluzie, putem spune cu certitudine ca implicarea activa a parintilor in educatia copiilor acasa si la scoala, precum si manifestarea afectiunii fata de ei contribuie considerabil la imbunatatirea performantelor lor scolare.
Incheiem cu cateva sugestii simple privind modalitatile eficiente prin care va puteti implica in educatia copiilor vostri acasa:
• Cititi-le celor mici timp de 20-30 minute, in fiecare zi sau organizati sesiuni de lectura saptamanale cu adolescentii. Pentru a le inspira pasiunea pentru citit, le puteti oferi in dar, atunci cand aveti posibilitatea, carti inspirationale, adecvate varstei lor.
• Creati un cadru propice invatarii pentru copii acasa, oferindu-le acces la resurse educationale utile.
• Monitorizati efectuarea temelor pentru acasa, cu scopul de a incuraja disciplina academica a copiilor.
• Urmariti impreuna filme documentare potrivite varstei lor, din care acestia pot invata diverse lectii de viata, potrivite nivelului lor de varsta si de intelegere.
• Fiti un model pentru copii atunci cand vine vorba despre invatare si inspirati-le dragostea pentru educatie.
• invatati impreuna lucruri noi din diverse domenii de interes, de fiecare data cand aveti ocazia.
La Shakespeare School, educatorii sunt mereu dornici sa asigure parteneriate pozitive si de durata cu parintii cursantilor lor, pentru ca tinerii si copiii sa beneficieze de cadrul optim pentru dezvoltarea lor academica si cognitiva.