Noua elevi au obtinut media 10,00, iar alti 260 de absolventi au avut medii intre 9 si 9,99. Au mai existat 362 de medii intre 8 si 8,99, 387 de medii intre 7 si 7,99, 404 medii intre 6 si 6,99 si 240 medii intre 5 si 5,99.
Potrivit informatiilor furnizate de seful interimar al Inspectoratului scolar Judetean (ISJ) Braila, Dan Gheorghita, dintr-un numar total de 2.779 elevi inscrisi la inceputul anului in clasa a VIII-a, in examenul de evaluare au intrat 2.048 elevi, ceea ce inseamna mai mult de un sfert dintre elevi, respectiv 26,4% nu au intrat in examenul de
Evaluare Nationala.
"Diferenta de 731 de elevi care nu au intrat in examenul de Evaluare Nationala o reprezinta cei care nu au mediile incheiate si elevii cu cerinte educative speciale", sustine Dan Gheorghita.
In luna mai, mii de parinti si ONG-uri din toata tara au semnat o scrisoare deschisa adresata premierului, ministrului Educatiei, precum si factorilor de decizie din Senat si Camera Deputatilor prin care solicita adoptarea de urgenta a unor masuri legale prin care sa fie oprit asa-numitul "
fenomen Braila". Mai exact este vorba despre un fenomen care a cuprins scoala romaneasca si care se manifesta mai ales in judetul Braila, respectiv interzicerea inscrierii in prima sesiune a examenelor de Evaluare Nationala si
Bacalaureat a elevilor cu rezultate slabe la invatatura, pentru a nu "trage in jos" media pe scoala.
Pe baza unor date statistice adunate intr-un studiu amplu, Human Catalyst sustine ca in cea mai mare parte a unitatilor de invatamant elevilor cu rezultate slabe la invatatura le este interzis sa se inscrie la Evaluarea Nationala si Bacalaureat, pentru ca scolile si judetele respective sa fie mai bine clasate.