Subiectele, desi au fost de nivel mediu, au ridicat dificultati in cazul elevilor cu imaginatie bogata. Acestia s-au intrecut in comentarii amuzante cand au explicat semnificatia versurilor: "Cate culori au fost, o, Doamne, / Si-acum totul e alb, totul e alb/ Pana departe sub dealuri / Zapada saruta intinderile", semnficatia titlului poeziei si trasaturile locuitorilor din zona geografica descrisa.
Va prezentam cele mai amuzante comentarii scrise de elevi la simularea probei de Limba si literatura romana:
-
"Genul liric poate fi ca un indragostit care cade-n genunchi in fata iubitei si ca o fata care se oftica de dor. Genul epic e la fel, dar nu are versuri, are randuri."
-
-
"Zapada saruta intinderile inseamna ca e foarte intima cu ele. Nu e nepotrivit, adica asa se intampla iarna."
-
"Titlul este, ca figura de stil, o personalitate."
-
"`Zapada saruta intinderile` se refera la cum se acopera mizeria de pe strada si se simt si intinderile bine. Desigur, poetul isi imagineaza ca sunt oameni si pot fi sarutate."
-
"Repetitia este cuvantul zapada, pe care autorul il scrie cam des, si in titlu, si in poezie."
-
"Zona geografica descrisa este Maramuresul, adica tinutul dintre Prut si Nistru, unde se afla si orasul Chisinau."
-
"Trasaturile locuitorilor din Maramures sunt mesterimea si smecheria. Adica sunt secretosi cu ce fac in ateliere, sa nu faca si restul ca ei ca n-ar mai avea ce sa vanda la turisti."
Ministerul Educatiei a anuntat ca
rezultatele obtinute de participanti la simularea Evaluarii Nationale vor fi afisate pe
7 martie si nu vor putea fi contestate.
Notele obtinute de elevi la simularea nationala nu vor fi trecute in catalog, insa vor reflecta nivelul de cunostinte al elevilor, aflati pe ultima suta de metri inaintea examenului propriu-zis, care va incepe pe 23 iunie si care va reprezenta 75% din media necesara admiterii la liceu.