Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a respins ca nefondate cererile de suspendare a procedurii de licitatie pentru manunalele de clasa I si a II-a, depuse de doua edituri, acestea putand formula plangere in cinci zile, se arata intr-un document transmis de Ministerul Educatiei.
Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) a publicat, in 19 aprilie, anuntul de participare la licitatia deschisa pentru achizitia manualelor scolare pentru clasa I si a II-a. Valoarea estimata a contractului era de 30.508.150 de lei, fara TVA. Dupa deschiderea ofertelor, pe 17 iulie, asocierea Akademos Art SRL - Stand Agentie Difuzare Carte SRL si SC Aramis Print SRL au formulat contestatii, care au fost respinse.
In urma izbucnirii acestui scandal, a reactionat si Remus Pricopie, care a transmis un mesaj pe pagina sa de socializare:
"Constat zbaterea unor actori economici privati care au interese de business in legatura cu scoala romaneasca. Este dreptul lor sa intreprinda orice actiune, dar precizez inca o data ca nu voi pune niciodata interesele lor de afaceri inaintea interesului elevilor, care au nevoie de manuale noi, moderne, adaptate secolului XXI. Avem manuale in uz si de 14 ani. Acest lucru este inadmisibil! Nu se mai poate asa! Pe mine ma intereseaza soarta copiilor, nu actiunile editorilor", scrie Pricopie pe un site de socializare.
CNSC arata in decizie ca solicitarile de suspendare adresate de petente nu cuprind o justificare temeinica si nici nu este indicata paguba iminenta care ar trebui prevenita. In acest context cele doua conditii legale impuse de legiuitor pentru admiterea unei cereri de suspendare (justificarea temeinica si necesitatea prevenirii unei pagube iminente) nu sunt indeplinite de cererile formulate de petente.
In acest context, CNSC a respins ca nefondate cererile de suspendare a procedurii, formulate in contestatiile depuse de asocierea Akademos Art SRL - Stand Agentie Difuzare Carte SRL si SC Aramis Prin SRL, in contradictoriu cu Centrul National de Evaluare si Examinare. Impotriva acestei decizii, datata 19 august, se poate formula plangere in termen de cinci zile.
Membrii FER sustin ca rezultatele licitatiei pentru manualele scolare sunt "dezastruoase", fiind eliminati in mod "dubios" ofertanti care au respectat caietul de sarcini, ramanand numeroase discipline fara manuale, iar manualele declarate castigatoare avand, de fapt, note mici pentru continut.
"Federatia Editorilor din Romania considera ca rezultatele licitatiei de manuale pentru clasele I si a II-a sunt profund viciate de evaluarea inadecvata si eronata, fapt pentru care solicita anularea licitatiei si asumarea raspunderii de catre cei vinovati", au anuntat membrii FER.