Astfel, elevii din Capitala vor dobandi principalele notiuni de drept in clasele IX-XII. Acestia vor invata la liceu despre drepturile lor in relatia cu parintii, despre
codul muncii, pedepse si raspundere penala, varsta consimtamantului sau despre viol, din primul manual de drept realizat pe intelesul liceenilor.
"Le explicam drepturile lor in raport cu parintii, inclusiv cu parintii care sunt divortati. De asemenea, in manual este si un capitol despre raspundere penala, avand in vedere ca de la 14 ani, copiii pot raspunde penal pentru faptele lor. Se vorbeste si despre consumul de substante interzise (droguri, etnobotanice), de ce sunt ilegale, ce spune legea in privinta consumului si traficului de astfel de substante.
De asemenea, sunt trecute si notiuni de protectie a consumatorului, faptul ca pot returna produsele defecte. Ii invatam pe copii si notiuni minime despre
Codul muncii, pentru ca de la 16 ani au dreptul sa incheie un contract de munca. Ii invatam ce este un contract, care este salariul minim pe economie, unde se inregistreaza contractul, ce este somajul", a explicat Cristi Danilet, autorul manualului.
Manualul de drept destinat liceenilor va contine si elemente de educatie sexuala.
"Este explicat pana la ce varsta este interzis raportul sexual (15 ani). Care sunt consecintele pentru raportul sexual cu minori, ce este violul. Aici este scrie si despre cazul violului de la Vaslui. De asemenea, este explicat faptul ca un minor care a fost agresat poate depune plangere impotriva agresorului si dupa ce a implinit 18 ani", mai spune autorul manualului de drept.
Manualul de drept pentru liceeni va fi printat pana la sfarsitul lunii ianuarie si apoi va ajunge pe bancile liceenilor din Capitala.
"Speram ca pana la sfarsitul anului sa fie distribuite cateva mii, le vom da gratuit. De asemenea, o varianta digitala a manualului va fi disponibila pe internet, tot gratuit. Ne gandim ca pana se poate stabili un optional, manualul poate fi utilizat la clasa de catre profesorii de educatie civica, de catre diriginti, dar cursuri in drept pot fi predate si de studentii de la drept sau de judecatori si procurori", explica judecatorul.