Reprezentantii Ministerului Educatiei recomanda unitatilor de invatamant informarea corecta si rapida a parintilor cu privire la invatamantul profesional.
In anul scolar 2014-2015, invatamantul profesional va dura 3 ani, iar oferta educationala va fi corelata cu cererea de pe piata muncii.
Inscrierile vor incepe din 22 mai, iar optiunea pentru scoala profesionala nu o exclude pe cea pentru continuarea studiilor liceale.
Pentru inscrierea la invatamantul profesional, absolventii clasei a VIII-a vor completa fisa de inscriere in invatamantul profesional cu o durata de 3 ani, pe care o vor depuna la scoala profesionala pe care isi doresc sa o urmeze. Elevii au dreptul de a selecta mai multe optiuni de calificare profesionala, in ordinea preferintelor.
Elevilor care nu reusesc sa promoveze clasa a VIII-a (inscrierea se face in luna mai) li se anuleaza inscrierea in invatamantul profesional cu durata de 3 ani.
In unitatile de invatamant profesional, unde numarul elevilor candidati este mai mic sau egal cu numarul de locuri oferit, media de admitere la invatamantul profesional va fi calculata ca medie ponderata intre media generala la Evaluarea Nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, si media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 25%.
Invatamantul profesional cu durata de 3 ani se desfasoara dupa finalizarea clasei a VIII-a, ca invatamant cu frecventa, cursuri de zi, parte a invatamantului secundar superior.
Invatamantul profesional cu durata de 3 ani poate fi desfasurat si in limbile minoritatilor nationale, conform draftului Metodologiei de organizare si functionare a invatamantului profesional de stat cu durata de 3 ani.
Invatamantul profesional cu durata de 3 ani se finalizeaza cu examen de certificare a calificarii profesionale, iar pentru promovarea ofertei locale a invatamantului profesional este obligatorie realizarea urmatoarelor activitati, se arata in draftul de metodologie:
- organizarea actiunii "Saptamana meseriilor" in perioada dedicata activitatilor de consiliere si orientare profesionala a elevilor;
- organizarea actiunii "Targul meseriilor" pentru prezentarea ofertei la nivel regional / judetean;
- promovarea invatamantului profesional si a numarului de locuri disponibile in mijloacele locale de comunicare in masa;