Educatie pentru integritate va fi o materie optionala pentru liceeni si va fi predata chiar de magistrati, judecatori, procurori si avocati, si nu de simpli profesori.
Aceasta decizie a fost aprobata de Ministerul Educatiei, cu scopul de a-i familiariza pe scolari cu justitia, si pentru a le explica riscurile la care pot fi supusi daca o incalca. Expertii din justitie care vor preda aceste cursuri de educatie pentru integritate o vor face in regim de voluntariat.
"Odata cu aprobarea strategiei azi, eu zic ca in maxim sase luni ar trebui sa fie deja realizata metodologia pentru optionalul Educatie pentru integritate", a declarat directorul executiv al Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, Alexandru Cumpanasu.
Ministrul Educatiei a explicat ca strategia anticoruptie cuprinde si un Cod de etica profesionala si un Consiliu de etica la nivelul fiecarei scoli. Consiliul de Etica le va acorda profesorilor sanctiuni in cazul in care fac un pas gresit, iar fiecare bila neagra le va incetini promovarea.
"In evaluarea anuala a profesorilor se va tine cont si de cate sanctiuni au primit de la Consiliul de Etica, astfel incat sa conteze, sa nu fie niste chestiuni date la intamplare. Daca in evaluarea anuala vor fi doua-trei astfel de sanctiuni date de Consiliul de etica, nu am stabilit inca cate, atunci si evaluarea profesorului va fi una care nu il va ajuta sa promoveze. Consiliul nu are atributii de excludere din sistem, dar poate sa propuna asta", a conchis Alexandru Cumpanasu.