Limba latina este obligatorie in programa educationala a liceenilor de la filiera filologica, elevii fiind chiar obligati sa dea teza la aceasta disciplina. Limba "moarta", cum o considera cei mai multi dintre scolari, poate fi si una dintre materiile la care pot da o proba de
bacalaureat, insa cei mai multi elevi de clasa a XII-a se intreaba cum ii vor ajuta pe viitor cunostintele acumulate la aceasta disciplina.
In acelasi scop au argumentat alti elevi ca nu inteleg introducere religiei in scoli, mai ales cand sunt clase in care copiii au religii diferite. La fel se intampla si cu muzica sau desenul, care de asemenea reprezinta materii diferite si obligatorii pentru elevi inca din gimnaziu.
Elevii sustin ca sunt interesati sa studieze in scoala discipline care le fac placere si pe care doresc sa le aprofundeze la facultate, pentru a acumula o baza de cunostinte teoretice in domeniul in care isi doresc sa se angajeze pe viitor.
Pe lista disciplinelor pe care liceenii le-ar introduce in scoli daca ar putea se afla tehnologia aplicata sau dezvoltarea de aplicatii, limbile straine moderne, cum ar fi norvegiana, suedeza, olandeza sau managementul de proiect.
Un studiu realizat de Samsung Romania arata ca cea mai mare parte a timpului liber a elevilor se petrece pe internet, unde tinerii spun ca se relaxeaza pe retelele de socializare (92%), asculta muzica (84%), vizioneaza filme (66%), cauta informatii despre cariera (33%).
Relatia cu tehnologia reprezinta un element definitoriu pentru tineri: 70% dintre ei detin un smartphone, 19% o tableta, in timp ce 60% dintre ei au un laptop sau o camera foto.
Studiul a fost realizat in perioada 16 octombrie – 5 noiembrie 2013, pe un esantion de 1.911 de respondenti, cu varsta cuprinsa intre 16 si 19 ani, in 20 de licee din mai multe orase ale tarii.