Potrivit ministrului, din cauza faptului ca cea mai recenta transa de teste a fost distribuita catre unitatile de invatamant in cursul zilei de duminica, s-a luat decizia schimbarii temporare in zilelor in care se vor efectua testele.
"Avand in vedere ca cea mai recenta transa din lotul de teste achizitionate a fost distribuita catre unitatile de invatamant in cursul acestei zile si in aceasta noapte,din cauza intarzierilor in livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporara, pentru saptamana 13-17 decembrie, a zilelor in care se vor efectua testele, astfel incat acestea sa aiba loc in zilele de marti si vineri in loc de zilele de luni si joi.
Conducerea Ministerului Educatiei este in permanenta legatura cu cea a Departamentului pentru Situatii de Urgenta pentru a gasi solutii rapide si eficiente in vederea asigurarii necesarului de materiale pentru testarea prescolarilor, elevilor si personalului din invatamant. Aceasta testare se va face de 2 ori pe saptamana, luni si joi sau marti si vineri, in functie de disponibilitatea testelor", a transmis Sorin Cimpeanu.
De asemenea, Ministerul Sanatatii a afirmat catre Ministerul Educatiei ca este pregatit sa acorde sprijin tehnic in privinta procesului de testare a elevilor si cadrelor didactice.
Prima transa de teste de saliva livrata a fost suficienta doar pentru o saptamana de testare in scoli. Procedura de testare prevede ca fiecare unitate de invatamant stabileste daca testele se fac la scoala, sau daca sunt inmanate parintilor pentru a fi efectuate acasa.
Trebuie ca parintii sa semneze ca au primit testele?
Procedura nu clarifica acest aspect, astfel ca unii parinti au fost pusi sa semneze, altii nu. In cazul elevilor de liceu, acestia nu mai au nevoie de parinti pentru a efectua testul, insa ramane intrebarea:
Cine garanteaza ca testele sunt realizate si raportate corect?
La aceasta intrebare autoritatile spun ca fac apel la responsabilitatea parintilor, sa se asigure ca elevii se testeaza de doua ori pe saptamana si sa comunice rezultatul real.
Exista o procedura pentru transmiterea rezultatelor?
Nu. Nu exista o procedura standard pentru transmiterea rezultatelor. Unele scoli cer doar rezultatele pozitive, altele cer toate rezultatele, astfel ca procesul nu este clar in totalitate nici pentru parinti, nici pentru profesori.
In unele cazuri, parintii trimit rezultatul sub forma de fotografie pe WhatsApp. Unele unitati de invatamant au cerut ca parintii sa noteze si data pe test pentru a se asigura ca nu va fi fotografiat acelasa raspuns si data viitoare, altele insa nu au luat aceasta masura.
Ce se intampla daca un test de saliva este pozitiv?
In cazul elevilor cu test antigenic rapid din saliva pozitiv:
– cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunta imediat parintii/reprezentantul legal al elevului;
– elevul va fi izolat in cabinetul medical sau in spatiul special desemnat si organizat, unde va fi monitorizat de catre un cadrul medical sau persoanele special desemnate;
– cadrul medical/persoanele responsabile vor solicita la directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti efectuarea testarii prin metoda RT-PCR elevului.