Scolile cu probleme de violenta sa fie monitorizate audio-video timp de un an. Declaratiile ministrului Ligia Deca

De Portal Invatamant
la 18 Apr. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scolile cu probleme de violenta sa fie monitorizate audio-video timp de un an. Declaratiile ministrului Ligia Deca18Apr.2024

Ministerul Educatiei propune ca scolile care se confrunta cu probleme de violenta sa poata fi monitorizate audio-video timp de un an de zile. Declaratia ministrului Ligia Deca vine ca reactie in scandalul privind introducerea camerelor video in clase, fara acordul parintilor si al angajatilor din sistemul de invatamant.

In prezent, instalarea de sisteme audio-video in clase este permisa doar dupa consultarea cadrelor didactice, a parintilor sau a elevilor majori.
 
Ligia Deca a explicat, la TVR Info, ca intentia Ministerului Educatiei este de a da scolilor in care exista probleme de siguranta "inca un instrument sa se apare impotriva fenomenului de violenta".
 
"Pentru cazurile in care scoala are probleme de violenta dovedite, prin sesizari, prin cazuri grave, acest acord sa nu mai fie necesar pentru o perioada limitata de timp. Noi am propus un an de zile. Este inca in consultare cu partenerii nostri. In asa fel, acolo unde este o problema de siguranta sa existe posibilitatea utilizarii aparatului audio-video. Noi spunem ca aceasta norma este echilibrata, este in consonanta cu legislatia nationala si cu regulamentele internationale. Vom vedea care va fi forma aprobata de Guvern. Intentia noastra a fost sa dam scolilor inca un instrument sa se apare impotriva fenomenului de violenta care, daca e sa fim sinceri, nu apartine doar scolilor. Este un fenomen in societate", a spus Ligia Deca. 
 

OUG privind supravegherea audio-video in scoli fara acordul parintilor sau al profesorilor

 
Ligia Deca vorbeste despre o prevedere ce apare intr-o Ordonanta pentru modificarea Legii invatamantului preuniversitar nr.198/2023. Concret, noua reglementare da scolii posibilitatea de a decide necesitatea instalarii unui astfel de sistem de supraveghere fara a mai fi conditionata de acordul parintilor sau al cadrelor didactice. 
 
Ministrul Educatiei a subliniat ca scolile care au instalat un sistem de monitorizare audio-video in salile de clasa isi asuma raspunderea privind gestionarea datelor cu caracter personal. 
 

Ce prevede Legea invatamantului preuniversitar 198/2023 cu privire la supravegherea audio-video in salile de clasa

 
In forma actuala a legii, daca parintii nu sunt de acord, in salile de clasa NU pot fi instalate camere de supraveghere audio-video, potrivit articolului 66, alin (4) din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023. Acolo unde ele exista, scolile isi asuma raspunderea publica cu privire la respectarea si punerea in aplicare a prevederilor GDPR.
 
"Art. 66. — (1) In urma consultarii cadrelor didactice, a parintilor sau elevilor majori, unitatea de invatamant preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video in vederea asigurarii pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor
 
(2) Unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audio-video cuprind in contractul educational prevazut la art. 14 alin. (4) acordul sau, dupa caz, dezacordul scris al parintilor/reprezentantilor legali pentru supravegherea audiovideo a beneficiarilor primari.
 
(3) Unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audio-video isi asuma raspunderea publica cu privire la respectarea si punerea in aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), precum si ale Legii nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), cu modificarile ulterioare, in special in ceea ce priveste modul de stocare, prelucrare si utilizare a datelor cu caracter personal obtinute din inregistrarile camerelor de supraveghere audiovideo instalate in incinta unitatilor de invatamant.
 
(4) Nu vor fi instalate camere de supraveghere audio-video in salile de clasa in care majoritatea parintilor isi exprima dezacordul, in scris, in cadrul contractului educational.
 
(5) Prevederile alin. (4) nu se aplica in situatia instalarii camerelor audio-video in exteriorul cladirilor, pe holuri, in sali de mese si sali de festivitati.
 
(6) Unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audiovideo:
a) asigura functionarea corespunzatoare si continua a sistemelor de supraveghere audio-video pe toata durata desfasurarii activitatilor cu beneficiarii primari;
b) asigura angajarea personalului autorizat in ceea ce priveste modul de organizare si functionare a sistemului de supraveghere audio-video;
c) asigura pastrarea, in conditii de siguranta si confidentialitate, a inregistrarilor audio-video pentru o perioada de 30 de zile, dupa care aceste informatii se sterg sau, dupa caz, se arhiveaza.
 
(7) Unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audio-video au obligatia de a permite accesul la inregistrari urmatoarelor categorii de persoane:
a) parintelui, tutorelui legal sau elevului major, in baza unei cereri motivate scrise, cu aprobarea directorului unitatii de invatamant;
b) directorului unitatii de invatamant, reprezentatilor DJIP/DMBIP si reprezentantilor Ministerului Educatiei;
c) psihologului/consilierului scolar din unitatea de invatamant, cu acordul parintelui, al tutorelui legal sau al elevului major, cu aprobarea directorului unitatii de invatamant;
d) personalului medical, daca este cazul.
 
(8) Punerea inregistrarilor audio-video la dispozitia persoanelor enumerate la alin. (7) lit. a) se face pe baza de cerere scrisa, justificata, adresata directorului unitatii de invatamant. Cererea trebuie sa cuprinda, pe langa justificare, si perioada de timp corespunzatoare inregistrarilor care se solicita.
 
(9) Punerea inregistrarilor audio-video la dispozitia persoanelor enumerate la alin. (7) lit. a) se realizeaza in maximum 2 zile de la momentul inregistrarii cererii.
 

Inregistrarile audio-video din incinta si din salile de clasa NU pot fi facute publice

 
(10) Unitatile de invatamant cu sistem de supraveghere audio-video garanteaza caracterul confidential si privat al inregistrarilor audio-video.
 
(11) Inregistrarile audio-video din incinta si din salile de clasa ale unitatilor de invatamant nu pot fi comercializate si nu pot fi facute publice.
 
(12) Persoanele enumerate la alin. (7) care intra in posesia inregistrarilor audio-video din incinta sau din salile de clasa nu pot publica aceste materiale si nu le pot folosi ca mijloc pentru prejudicierea imaginii sau integritatii fizice sau psihice abeneficiarilor primari, parintilor, tutorilor legali sau personalului angajat in unitatile de invatamant.
 
(13) Incalcarea dreptului la protectia datelor cu caracter personal se sanctioneaza conform legii.
 
(14) Ministerul Educatiei elaboreaza norme specifice privind instalarea camerelor de supraveghere audio-video si poate asigura achizitionarea de sisteme de supraveghere audio-video".
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

supraveghere audio-video in claseligia decamonitorizare audio-video


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//