Miercuri, Ligia Deca a anuntat ca proiectele pentru
Statutul Elevului si
ROFUIP 2024 au fost transmise catre publicare in Monitorul Oficial, urmand sa intre in vigoare incepand cu anul scolar 2024-2025.
Atat Uniunea Elevilor Reprezentanti (UER), cat si Asociatia Elevilor din Bucuresti si Ilfov (AEBI), considera ca reglementarile prin care elevii sunt trimisi in camere de detentie, in cazul in care profesorii considera ca acestia au deranjat ora de curs, sunt neconstitutionale si incalca dreptul elevilor la educatie. Prin urmare, reprezentantii elevilor cer demiterea ministrului Educatiei.
"Ministerul Educatiei a ignorat proiectul ”Statutul Elevului 2.0”, depus de catre organizatia Salvati Copiii impreuna cu asociatiile de elevi din tara, care reglementa dreptul elevilor la odihna, implementa o metodologie de acordare a feedbackului anonim din partea elevilor pentru profesori, asigura protectia elevilor care depun sesizari cu privire la incalcarea drepturilor lor dar si produse de igiena menstruala in scoli, etc.
In schimb, a venit cu acest proiect care cauzeaza numai probleme si aduce prejudicii actorilor din sistemul de invatamant. Ligia Deca trimite elevii in sali de detentie pentru a fi supravegheati de alte cadre didactice in cazul in care acestia deranjeaza ora. Pe langa faptul ca aceasta idee incalca dreptul elevilor la educatie, este si total negandita. Exista destule sali in toate unitatile de invatamant in care elevii sa fie trimisi? Oare profesorii supraveghetori vor fi platiti pentru orele state cu acei elevi? Cum ne putem da seama daca acel elev chiar a deranjat ora, singura persoana care poate decide asta fiind profesorul? Exact, Deca a lasat aceste “detalii” pe seama unitatilor de invatamant”, se arata in comunicatul transmis de elevi.
Lorena Dragusin, presedinte UER: "In ciuda incercarilor Uniunii Elevilor Reprezentanti si ale altor asociatii din tara, proiectele Ministerului Educatiei pentru Statutul Elevului si ROFUIP urmeaza sa intre in vigoare. Proiectele permit profesorilor sa dea afara elevii de la ore si ii trimita in sali de detentie, desi, in mod evident, li se incalca dreptul la educatie. Ministerul Educatiei arunca niste idei aberante si le lasa in grija scolilor, acestea avand obligatia de a stabili modalitatea de functionare. Exista in fiecare scoala sali pentru aceasta implementare? Exista suficienti profesori care sa se ocupe de elevii marginalizati? Probabil ca nu, dar nu mai este grija Ministerului. Legea invatamantului spune ca Ministerul are obligatia de a consulta asociatiile nationale de elevi in scrierea acestor proiecte, ceea ce nu s-a intamplat. Astfel, am depus o plangere penala impotriva ministrului educatiei, Ligia Deca, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in mod voit, avand in vedere ca am adus la cunostinta existenta unei asociatii nationale de elevi in tara, Uniunea Elevilor Reprezentanti. Sunt profund dezgustata".
Elevii fac referire la o prevedere din Statutul Elevului potrivit careia, in cazul elevilor care in timpul orelor manifesta comportamente care afecteaza desfasurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca acestia sa desfasoare activitate in scoala, in timpul orei respective, intr-un alt spatiu. Ministrul Ligia Deca a subliniat ca
decizia de a-i scoate afara din clasa pe elevii-problema este la latitudinea profesorului, in niciun caz obligatorie.